
Surdegsbröd med helkorn
3 bröd
30 min
48 tim
Ett härligt surdegsbröd med lite tuggmotstånd. Här har vi använt en jäskorg av trä.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Dag 1
Skålla rågkärnor, solrosfrön och linfrön med kokande vatten. Låt stå under duk över natten.
-
2
Dag 2
Blanda skållningen och resterande ingredienser, utom salt, till en smidig deg i 10 minuter långsamt i maskin. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
3
Tillsätt saltet och kör 2 minuter till i maskin eller för hand, låt degen vila i bunke med duk över ca 2 timmar.
-
4
Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen.
-
5
Dela och forma degbitarna runda och lägg dom i en jäskorg av trä, mjölad med grovt rågmjöl.
-
6
Täck över med duk och låt jäsa ca 1 timme.
-
7
Sätt ugnen på 260 °C och sätt samtidigt in en form med 0,5 L vatten.
-
8
Töm försiktigt ur det färdjästa brödet ur jäskorgen på en plåt med papper, sätt in i ugnen och sänk temperaturen till 220 °C.
-
9
Se till att brödet får rejält med färg ca 20-25 minuter.
-
10
Låt svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Dag 1
- 100 g (1 dl) vatten, kokande
- 50 g (6 msk) rågkärnor
- 35 g (4 msk) solrosfrön
- 10 g (1 msk) linfrön
Dag 2
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Råg
- 660 g (ca 11 dl) vetemjöl special
- 100 g (ca 1,6 dl) grovt rågmjöl
- 20 g (1 msk) smör eller margarin
- 15 g (2,5 tsk) salt eller havssalt
- 500 g (5 dl) vatten, kallt
