• Surdegsbröd med helkorn
  • Surdegsbröd med helkorn

    • 3 bröd
    • 30 min
    • 48 tim

    Ett härligt surdegsbröd med lite tuggmotstånd. Här har vi använt en jäskorg av trä.

    3.36/5

    457 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Dag 1

      Skålla rågkärnor, solrosfrön och linfrön med kokande vatten. Låt stå under duk över natten.

    • 2

      Dag 2

      Blanda skållningen och resterande ingredienser, utom salt, till en smidig deg i 10 minuter långsamt i maskin. Dubbla tiden om du knådar för hand. 

    • 3

      Tillsätt saltet och kör 2 minuter till i maskin eller för hand, låt degen vila i bunke med duk över ca 2 timmar. 

    • 4

      Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen.

    • 5

      Dela och forma degbitarna runda och lägg dom i en jäskorg av trä, mjölad med grovt rågmjöl.

    • 6

      Täck över med duk och låt jäsa ca 1 timme. 

    • 7

      Sätt ugnen på 260 °C och sätt samtidigt in en form med 0,5 L vatten.

    • 8

      Töm försiktigt ur det färdjästa brödet ur jäskorgen på en plåt med papper, sätt in i ugnen och sänk temperaturen till 220 °C.

    • 9

      Se till att brödet får rejält med färg ca 20-25 minuter.

    • 10

      Låt svalna på galler.

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1

    • 100 g (1 dl) vatten, kokande
    • 50 g (6 msk) rågkärnor
    • 35 g (4 msk) solrosfrön
    • 10 g (1 msk) linfrön

    Dag 2


    Liknande recept