
Solrosbröd med filmjölk och marmelad
4 limpor
25 min
2 tim 20 min
Ett härligt solrosbröd med filmjölk och marmelad.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Blanda fil, 20 °C, och olja. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt salt och marmelad. Tillsätt filblandningen och rör tills jästen löst sig
-
2
Tillsätt solrosfrön och nästan allt mjöl och arbeta ihop till en smidig blank deg. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter till dubbel storlek.
-
3
Ta upp degen och arbeta igenom den på ett mjölat bakbord. Dela degen i fyra lika stora delar och forma till avlånga limpor.
-
4
Sätt ugnen på 225 °C. Lägg bröden på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa i ytterligare 30-40 minuter.
-
5
Vispa upp äggulorna med oljan med en gaffel. Pensla bröden med blandningen och strö över solrosfrön.
-
6
Grädda bröden, strax nedanför mitten av ugnen i 30 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 100 g (2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 1000 g (10 dl) filmjölk
- 90 g (1 dl) rapsolja
- 18 g (3 tsk) salt
- 1 dl apelsinmarmelad
- 150 g (2 dl) solrosfrön
- 840 g (ca 14 dl) vetemjöl
- 600 g (ca 10 dl) rågsikt
Pensling
- 2 äggulor
- 26 g (2 msk) rapsolja
Garnering
- 75 g (1 dl) solrosfrön