Solrosbröd med filmjölk och marmelad
- 4 limpor
- 25 min
- 2 tim 20 min
Ett härligt solrosbröd med filmjölk och marmelad.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Blanda fil, 20 °C, och olja. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt salt och marmelad. Tillsätt filblandningen och rör tills jästen löst sig
-
2
Tillsätt solrosfrön och nästan allt mjöl och arbeta ihop till en smidig blank deg. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter till dubbel storlek.
-
3
Ta upp degen och arbeta igenom den på ett mjölat bakbord. Dela degen i fyra lika stora delar och forma till avlånga limpor.
-
4
Sätt ugnen på 225 °C. Lägg bröden på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa i ytterligare 30-40 minuter.
-
5
Vispa upp äggulorna med oljan med en gaffel. Pensla bröden med blandningen och strö över solrosfrön.
-
6
Grädda bröden, strax nedanför mitten av ugnen i 30 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 100 g (2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 1000 g (10 dl) filmjölk
- 90 g (1 dl) rapsolja
- 18 g (3 tsk) salt
- 1 dl apelsinmarmelad
- 150 g (2 dl) solrosfrön
- 840 g (ca 14 dl) vetemjöl
- 600 g (ca 10 dl) rågsikt
Pensling
- 2 äggulor
- 26 g (2 msk) rapsolja
Garnering
- 75 g (1 dl) solrosfrön