Sockerbullar med blåbärsfyllning
- 12 st
- 45 min
- 2 tim 30 min
Dessa ljuvliga bullar heter ”skoleboller” på norska och är Norges svar på kanelbullen. Originalvarianten är fylld med vaniljkräm och doppas i kokos. Här har vi dock recept på en minst lika god upplevelse, med en friskare och syrligare fyllning av blåbär och crème fraiche – mums!
Gör så här:
-
1
Lägg alla ingredienserna i en bakmaskin. Knåda degen slät i bakmaskin i ca 10 minuter på medelhastighet, tills degen släpper skålens kanter. Dubbla tiden om du knådar degen för hand. Täck degen och låt den jäsa i 30 minuter. Värm ugnen till 200 °C.
-
2
Dela degen i 12 lika stora delar, ca 150 g, forma till bullar och placera på en bakplåt med bakplåtspapper. Placera bullarna med mellanrum, då de jäser och blir större. Tryck till bullarna så att de blir något platta. Täck och låt jäsa i ytterligare ca 60 minuter eller tills de är dubbelt så stora.
-
3
Gör en grop i mitten av varje bulle med rena fingrar och lägg i crème fraiche och blåbär.
-
4
Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. Låt sockerbullarna svalna på ett galler och pudra över lite florsocker innan servering.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta degar, färsk
- 1 000 g (ca 16 dl) vetemjöl
- 150 g (1,6 dl) strösocker
- 6 g (1 tsk) salt
- 6 g (2 tsk) kardemumma, mald
- 500 g (5 dl) vatten eller mjölk, kall
- 150 g smör, rumstempererat
Fyllning
- 300 g (3 dl) crème fraiche
- 300 g (1,5-2 dl) blåbär, frysta eller färska
Garnering
- florsocker