Smörbullar med lingon, russin och kardemumma
- Ca 25-30 st
- 35 min
- 2 tim 10 min
Härligt smöriga bullar som gör alla glada på advents- och julfikat!
Gör så här:
-
1
Smula jästen i en bunke, värm mjölken till 25°C och rör om tills jästen löser sig. Tillsätt strösocker, smör, salt, kardemumma, lingon, russin och vetemjöl, lite i taget. Blanda degen i ca 7-8 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
2
Täck med bakduk och låt jäsa i ca 45 minuter.
-
3
Blanda ihop fyllningen, smör, grovriven mandelmassa och vaniljsocker, i en skål.
-
4
Knåda degen på mjölat bakbord.
-
5
Kavla ut degen till 40×50 cm.
-
6
Bred ut smörfyllningen, jämnt över hela degen.
-
7
Vik över, ovandelen så att degen får måttet ca 20×50 cm, kavla ut lite mer på bredden.
-
8
Skär i ca 2 cm breda remsor, tvinna och lägg på bakplåtsklädda plåtar.
-
9
Sätt ugnen på 220 °C varmluft, 240 °C vanlig ugn.
-
10
Låt jäsa ca 30 minuter.
-
11
Pensla med ägg och strö pärlsocker över.
-
12
Grädda i ca 17 minuter tills de fått fin färg, rekommenderad innertemperatur på 96-98 °C. Byt plats på plåtarna under gräddningen vid behov för jämnare yta på bullarna.
-
13
Låt svalna på galler under bakduk.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 850 g (ca 11-13 dl) vetemjöl
- 525 g (5,25 dl) mjölk
- 90 g (ca 1 dl) strösocker
- 150 g smör, rumstempererat
- 2 g (1/2 tsk) salt
- 3 g (3 tsk) kardemumma, malen
- 60 g (ca 1 dl) lingon, frysta
- 60 g (ca 1 dl) russin, valfritt
Fyllning
- 100 g smör, rumtempererat
- 100 g (ca 1,5 dl) Odense mandelmassa, grovriven
- 20 g (2 msk) vaniljsocker
Pensling
- 1 ägg, uppvispat
Garnering
- 35 g (0,5 dl) pärlsocker