• Smörbullar med lingon, russin och kardemumma
  • Smörbullar med lingon, russin och kardemumma

    • Ca 25-30 st
    • 35 min
    • 2 tim 10 min

    Härligt smöriga bullar som gör alla glada på advents- och julfikat!

    4.32/5

    895 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula jästen i en bunke, värm mjölken till 25°C och rör om tills jästen löser sig. Tillsätt strösocker, smör, salt, kardemumma, lingon, russin och vetemjöl, lite i taget. Blanda degen i ca 7-8 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand. 

    • 2

      Täck med bakduk och låt jäsa i ca 45 minuter.

    • 3

      Blanda ihop fyllningen, smör, grovriven mandelmassa och vaniljsocker, i en skål.

    • 4

      Knåda degen på mjölat bakbord.

    • 5

      Kavla ut degen till 40×50 cm.

    • 6

      Bred ut smörfyllningen, jämnt över hela degen.

    • 7

      Vik över, ovandelen så att degen får måttet ca 20×50 cm, kavla ut lite mer på bredden.

    • 8

      Skär i ca 2 cm breda remsor, tvinna och lägg på bakplåtsklädda plåtar.

    • 9

      Sätt ugnen på 220 °C varmluft, 240 °C vanlig ugn.

    • 10

      Låt jäsa ca 30 minuter.

    • 11

      Pensla med ägg och strö pärlsocker över.

    • 12

      Grädda i ca 17 minuter tills de fått fin färg, rekommenderad innertemperatur på 96-98 °C. Byt plats på plåtarna under gräddningen vid behov för jämnare yta på bullarna.

    • 13

      Låt svalna på galler under bakduk.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 850 g (ca 11-13 dl) vetemjöl
    • 525 g (5,25 dl) mjölk
    • 90 g (ca 1 dl) strösocker
    • 150 g smör, rumstempererat 
    • 2 g (1/2 tsk) salt
    • 3 g (3 tsk) kardemumma, malen
    • 60 g (ca 1 dl) lingon, frysta
    • 60 g (ca 1 dl) russin, valfritt  

    Fyllning

    • 100 g smör, rumtempererat 
    • 100 g (ca 1,5 dl) Odense mandelmassa, grovriven
    • 20 g (2 msk) vaniljsocker

    Pensling

    • 1 ägg, uppvispat 

    Garnering

    • 35 g (0,5 dl) pärlsocker

    Liknande recept