Smålandslimpa
- 4 st
- 30 min
- 1 tim 30 min
Klassisk smålandslimpa.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Värm vätskan så att den ca 20 °C. Smula jästen och lös upp den i vätskan. Tillsätt saltet. Lös även honungen i degspadet och tillsätt nästan allt mjöl.
-
2
Arbeta till en smidig deg. När degen släpper bunkens kanter och botten täcks den över och får jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
-
3
Ta upp degen på bakbord och knåda den med det sista av mjölet.
-
4
Dela den i 4 lika delar och forma varje bit till en stor rund bulle. Lägg på plåt eller i brödformar och låt bröden jäsa till dubbel storlek, 20-30 minuter.
-
5
Grädda dem på första falsen nerifrån i 250 °C ugnsvärme i 10 minuter.
-
6
Sänk värmen till 180 °C och grädda ytterligare 15 minuter.
-
7
Låt limporna svalna under bakduk om mjuk skorpa önskas, utan bakduk om skorpan skall bli hård.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 75 g (1,5 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 1000 g (10 dl) mjölk eller vatten
- 12 g (2 tsk) salt
- 20 g (1 msk) honung
- 1500 g (ca 25 dl) vetemjöl