Sirapslimpa
- 3 bröd
- 45 min
- 2 tim 20 min
En söt och god limpa som passar perfekt till frukosten eller att äta till mellanmålet. Lätt att göra och smakar fantastiskt gott. Det blir tre limpor men man kan absolut göra frallor av degen om man vill. Den går bra att frysa in och ett tips kan vara att skära brödet i skivor innan infrysning så kan man bara ta ut några skivor i taget.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Lös jästen i vattnet.
-
2
Blanda alla ingredienser i 5 minuter på långsam hastighet och öka sedan hastigheten och blanda 3 minuter till.
-
3
Ta upp degen på mjölat bord och forma degen rund, lägg tillbaka den i bunken och täck med plast eller bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter. Har man svalt hemma är det en fördel att ställa bunken i din avstängda ugn med endast lampan på.
-
4
Dela degen i tre delar och forma varje degbit rund.
-
5
Platta ut en degbit i taget, vik ihop och forma varje bit till en limpa.
-
6
Sätt av limporna på plåt med papper och låt jäsa i din avstängda ugn med endast lampan på (max 35 °C ) i ca 50-60 minuter. Ta ut bröden i rumstemperatur och sätt ugnen på 250 °C. Pensla brödet med vatten.
-
7
Sätt in bröden och sänk ugnen till 200 °C, grädda bröden i ca 25 minuter eller tills bröden nått en innertemperatur på 96 °C.
-
8
Om man vill kan man pensla brödet direkt det kommer ut ur ugnen med lite mjölk för att få en mjuk och härlig yta.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 500 g (5 dl) vatten, svalt
- 700 g (ca 11,5 dl) vetemjöl special
- 200 g (ca 3,3 dl) rågmjöl, fint
- 100 g (5 msk) sirap, ljus
- 12 g (2 tsk) salt
- 50 g smör, mjukt
Pensling
- Pensla de heta nygräddade bröden med mjölk. (Valfritt men det ger brödet en mjukare yta).