Saftig Svensk limpa
- 2-3
- 35 min
- 3 tim 40 min
Svensk sirapslimpa är en klassiker! Vi älskar den!
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Smält smör och tillsätt mjölk, salt och sirap, låt spadet bli fingervarmt.
-
2
Finfördela jästen i en bunke och häll över degspadet, rör till jästen löst sig.
-
3
Tillsätt rågsikt, spara en del till utbakning. Arbeta samma till en smidig deg.
-
4
Strö över lite mjöl och låt jäsa under duk i cirka 90 minuter.
-
5
Ta upp degen och arbeta samma till en smidig deg.
-
6
Forma två stora eller tre lite mindre limpor och låt sedan jäsa ytterligare 50 minuter under duk.
-
7
Sätt ugnen på 200 °C.
-
8
Pensla limporna med mjölk och grädda i nedre delen av ugnen. Sänk temperaturen till 175 °C efter 15 minuter.
-
9
Grädda limporna i totalt 45-50 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) Kronjäst för Söta Degar, färsk
- 50 g (0,5 dl) smör
- 1000 g (10 dl) mjölk
- 17 g (1 msk) salt
- 200 g (1,5 dl) sirap, ljus
- 200 g (1,5 dl) sirap, bröd
- 1200 g (ca 20 dl) rågsikt
Pensling
- 30 g (2 msk) mjölk