Saffransskorpor med surdeg
- 45 min
- 4 tim
Goda skorpor som kan bakas i god tid före jul. Prova gärna att baka skorpor i olika former, både stora eller små. Du kan också stansa ut små ”bullbitar” med pepparkaksformer såsom stjärnor och hjärtan. Mycket trevligt och uppskattat att servera!
Gör så här:
-
1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken, eller vattnet, till 25 °C, häll över jästen och rör ut. Tillsätt resterande ingredienser till fördegen, blanda och låt stå i 20-30 minuter.
-
2
Tillsätt resterande ingredienser till degen och bearbeta degen kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 4 minuter långsamt och 3 minuter snabbt med maskin.
-
3
Låt jäsa i ca 30 minuter.
-
4
Ta upp degen på mjölat bord och forma dessa till 4 baguetter. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 60 minuter.
-
5
Sätt ugnen på 225 °C.
-
6
Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin. Grädda i mitten av ugnen i 5–7 minuter.
-
7
Låt bullarna svalna och dela på mitten eller i mindre bitar.
-
8
Lägg bitarna på en plåt och sätt in i ugn ca 150 °C, ca 30 minuter tills att de torkat och fått fin färg. Ta ut plåten och låt bitarna svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Fördeg
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 500 g (ca 5 dl) mjölk eller vatten
- 1 g (2 pkt) saffran
- 480 g (ca 8 dl) vetemjöl
Övriga ingredienser
- 200 g smör, rumstempererat
- 200 g (ca 2 dl) strösocker
- 6 g (ca 2 tsk) kardemumma, mald
- 9 g (ca 1,5 tsk) salt
- 480 g (ca 7-8 dl) vetemjöl
Pensling
- 1 ägg, uppvispat