Saffranskaka i långpanna
- 1 långpanna och 10 st lussekatter
- 45 min
- 2 tim
Det här är bland den godaste saffranskaka man kan baka. Degen räcker till att både göra några lussekatter och resten av degen kavlar man ut och lägger i en långpanna med bakplåtspapper och naggar med en gaffel.
Gör så här:
-
1
Saffranskok
Värm upp saffran, vatten och sirap till ca 60 °C, rör om och tag bort från plattan. Tillsätt gärna ett par matskedar konjak eller sprit till saffranskoket för att få ut ännu mer färg och smak. Saffranskoket går bra att göra i förväg och spara i kylen någon vecka, plasta väl.
-
2
Deg
Värm mjölk och vatten till 25 °C, smula ner och lös upp jästen. Tillsätt resterande ingredienser och saffranskoket. Kör i maskin, 3 minuter långsamt och 8 minuter snabbt, tills degen är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den rund. Täck sedan med plast och låt vila i ca 30 minuter.
-
4
Gör fyllningen under tiden degen jäser.
Blanda maizenan i florsockret och tillsätt smöret och aromen. Blanda till en jämn och luftig smet. Lägg fyllningen i en spritspåse, låt den ligga i rumstemperatur. -
5
Ta bort 500 g deg eller ¼ del som du delar i 10 st bitar och rullar lussekatter av.
-
6
Resten av degen kavlar vi ut och lägger på ett papper i långpannan, nagga ordentligt.
-
7
Ställ in bullarna och långpannekakan i en avstängd ugn med endast lampan på och låt jäsa i 50-60 minuter, eller jäs i rumstemperatur täckta med bakduk i 90-120 minuter.
-
8
Fyllningen ska nu spritsas ner i kakan.
Använd en spritspåse, alternativt en fryspåse med avklippt hörn, och tryck ner fyllningen fördelat över hela kakan. -
9
Pensla med uppvispat ägg och strö på strösocker på långpannekakan.
-
10
Grädda först lussekatterna i ca 7 minuter på ca 240 °C.
-
11
Sänk värmen och grädda långpannekakan i ca 25- 28 minuter på ca 190 °C.
-
12
Långpannekakan behöver stå någon timme innan servering så fyllningen hinner sätta sig.
Tips!
- Degen ska släppa fint från botten av bunken och vara elastisk vid steg 2. Ta upp en lite degbit och sträck ut den, går den sönder direkt kan du blanda degen ett par minuter till.
- Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 1150 g (ca 19 dl) vetemjöl special
- 300 g (3 dl) mjölk
- 100 g (1 dl) vatten
- 50 g (1 st) ägg
- 200 g (2 dl) smör, rumstempererat
- 135 g (1,5 dl) strösocker
- 9 g (1,5 tsk) salt
Saffranskok
- 1 g (2 pkt) saffran
- 50 g (2,5 msk) sirap, ljus
- 100 g (1 dl) vatten
Fyllning
- 250 g (ca 2,5 dl) smör, rumstempererat
- 240 g (ca 4 dl) florsocker
- 10 g (ca 2 tsk) vaniljarom
- 20 g (ca 2 msk) maizenamjöl
Pensling
- 1 ägg, uppvispat
Garnering
- strösocker