Saffranskaka
- 3 st
- 55 min
- 2 tim 55 min
Saffran hör ju julen till. Men visst förtjänar väl saffranet en större plats i våra bakliv än så? Överraska med en smarrig saffranskaka mitt i sommaren och låt den istället representera ljuset och solen. Gör som du vill, det finns inga regler för när vi ska baka vad.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Smält smöret och häll i saffranet. Rör om tills smöret och saffranet kokar upp. Ta bort kastrullen från plattan och häll i vispgrädden och mjölk och blanda. Smula ner jästen när vätskan är 20 °C.
-
2
Tillsätt ägget och socker och blanda väl. Häll i lite vetemjöl i taget och blanda väl, gärna i en bakmaskin. Arbeta ut degen. Häll i lagom mycket mjöl så att degen lossnar från bunkens kanter, degen ska vara mjuk och lättarbetad.
-
3
Låt degen jäsa i bunken i ca 60 minuter. Tips är att låta degen jäsa i en avstängd ugn, på så sätt skyddar du degen från drag.
-
4
Under tiden som degen jäser vispa ihop mandelmassan smöret och skalet från den rivna apelsinen.
-
5
Knåda degen ett par gånger och dela upp den i två bitar. Om du ska göra en blomma som dekoration spara en liten bit deg till senare.
-
6
Kavla en bit i taget så att den blir tunn. Pensla sedan på mandelmasseblandningen och rulla ihop till en rulle, precis som när man rullar kanelbullar.
-
7
Skär rullen i 1,5- 2 cm tjocka bitar och lägg sedan bullarna en efter en ganska nära varandra på botten av en smord springform.
-
8
Låt jäsa ytterligare 60 minuter. Värm ugnen till 200 °C under tiden som kakan jäser.
-
9
Skär ut en tunn remsa deg och rulla den så den ser ut som en minikanelbulle, detta blir själva rosen.
-
10
Skär ut två blad efter önskemål. Lägg dekorationerna på ett fat och ställ i kylen.
-
11
Blanda ägg och vispgrädde och pensla den jästa kakan. Strö ut pärlsocker på kakan och dekorera med dina blomdekorationer efter önskemål.
-
12
Grädda i ugnen ca 15 minuter, eller ca 9 minuter om du gör bullar.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 200 g (2 dl) smör eller margarin
- 1 g (2 pkt) saffran
- 2 g (2 krm) vispgrädde
- 500 g (5 dl) mjölk
- 50 g (1 st) ägg
- 150 g (1,5 dl) socker
- 2 g (1 krm) salt
- 960 g (ca 16 dl) vetemjöl special
Fyllning
- 250 g (2 dl) mandelmassa
- 100 g (1 dl) smör, rumstempererat
- rivet skal av en apelsin
Pensling
- 1 ägg, uppvispat
- 8 g (0,5 msk) vispgrädde
Garnering
- pärlsocker