Saffransbullar med fyllning
- 30 min
- 2 tim
Extra lyxigt och gott blir det såklart med mandelmassa, socker och kardemumma. Passar till lussefikat, julfesten eller till ett enkelt men förgyllt hemmamys. En bra grunddeg möjliggör för många varianter av dessa gula frestelser.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Smält smöret, blanda ned mjölk, salt, socker, kardemumma och saffran i smöret och låt det bli 20 °C.
-
2
Finfördela jästen i degbunken och häll lite av degspadet över. Rör tills jästen löst sig.
-
3
Häll på resterande degspad och ett ägg. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg, hellre lite kletig än för stabbig. Låt jäsa i ca 45 minuter.
-
4
Ta upp degen och arbeta den smidig, rulla ut runda bullar och låt dem jäsa i ytterligare 40 minuter. Rör ihop fyllningen.
-
5
Gör en fördjupning mitt i varje bulle och klicka eller spritsa i en klick av mandelfyllningen. Pensla med ägg och strö på lite pärlsocker.
-
6
Grädda i 250 °C ca 8 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1,5 dl) smör
- 500 g (5 dl) mjölk
- 3 g (0,5 tsk) salt
- 100 g (1 dl) strösocker
- 0,5 g (1 pkt) saffran
- 6 g (2 tsk) kardemumma, mald
- 840 g (ca 14 dl) vetemjöl
- 50 g (1 st) ägg
Fyllning
- 100 g (1 dl) smör
- 75 g (1 dl) mandelmassa, finriven
- 15 g (1 msk) råsocker
- 15 g (1 msk) strösocker
- 6 g (2 tsk) kardemumma, mald
Pensling
- 1 ägg, uppvispat
Garnering
- pärlsocker