Ryskt rågbröd
- 3 st
- 30 min
- 12 tim 30 min
Ett gott, kompaktare rågbröd som passar med de flesta pålägg.
Gör så här:
-
1
Dag 1
Lös upp jästen i vattnet och blanda i det stenmalda rågmjölet. Låt stå övertäckt med plast i rumstemperatur i ett dygn.
-
2
Dag 2
Tillsätt vatten, sirap, mjöl och jäst till deg 1 och blanda i maskin i ca 7 minuter sakta och 3 minuter snabbt, eller för hand i 15 minuter.
-
3
Täck bunken med plast och låt jäsa i drygt 2 timmar
-
4
Dela degen i tre delar och rulla runda.
-
5
Lägg på mjölad plåt och forma runda.
-
6
Jäs övertäckta med bakduk i 45 minuter.
-
7
Sätt ugnen på 250 °C, tillsammans med en långpanna med vatten.
-
8
Stjälp ur bröden från korgarna försiktigt på plåten som är beklädd med bakplåtspapper.
-
9
Sätt in bröden i 250 °C och sänk tempen till 210 °C, baka i ca 45 minuter. För att kolla om brödet är klart, prova med en stektermometer. Temperaturen ska då vara 98 °C.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Dag 1
- 12,5 g (1/4 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 500 g (5 dl) vatten, kallt
- 400 g (ca 6,5 dl) rågmjöl, stenmalet
Dag 2
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 500 g (5 dl) vatten, fingervarmt
- 25 g (3,5 tsk) salt
- 100 g (5 msk) sirap, mörk
- 900 g (ca 15 dl) rågmjöl, stenmalet