Rustik surdegspizza
- 1 plåt
- 30 min
- 2 tim 40 min
Rustik surdegspizza – ett recept för tillagning av både deg och fyllning.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Värm upp vattnet till 20 C. Ha ner olja och smula i jäst, ha sedan ner surdegen. Rör ner mjöl och salt, knåda sedan degen under några minuter. Låt jäsa ca 75 minuter.
-
2
Kavla därefter ut och låt jäsa ytterligare 30-45 minuter under bakduk.
-
3
Ha ner smör och pressad vitlök i en kastrull. Då vitlöken fräst upp, ha ner de krossade tomaterna, äppelcidervinäger och kryddor. Låt sedan puttra under lock.
-
4
Använder du baksten, värm bakstenen långsamt till 250 °C. Skiva upp alla ingredienser och fördela ut över pizzadegen med tomatsåsen i botten.
-
5
Sänk värmen till 225° C och ställ in pizzan i ca 15 minuter. Tag ut och strössla sedan ruccolan över.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Pizzadeg
- 12 g (1/4 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 100 g (2/3 påse) KronJäst Surdeg Råg
- 300 g (3 dl) vatten
- 240 g (ca 4 dl) vetemjöl
- 40 g (3 msk) olivolja
- 180-240 g (ca 3-4 dl) rågmjöl
- 9 g (1,5 tsk) salt
Tomatsås
- 1 vitlöksklyftor
- 2 burkar tomater, krossade
- 1 tsk äppelcidervinäger
- salt, peppar, oregano
Fyllning
- 290 g (1 burk) champinjoner, hela
- 120 g påläggssalami, chili
- 1 paprika
- 250 g (2 pkt) mozzarella
- 1 rödlök
- 40 g ruccola