Runt julknäcke med frön
- Ca 20 st
- 1 tim
- 2 tim 45 min
Fröiga knäcken blir ett härligt tillbehör på julbordet.
Gör så här:
-
1
Ta fram en degbunke och smula ner jästen, tillsätt det ljumma vattnet tills jästen löst sig.
-
2
Blanda ner allt mjöl samt fröer och knåda degen i 5 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
3
Knåda till sist in saltet i degen.
-
4
Låt jäsa i övertäckt bunke ca 40 minuter.
-
5
Tag upp degen på mjölat bakbord.
-
6
Dela i 20-25 bitar, låt vila 15 minuter.
-
7
Sätt ugnen på 200 °C varmluftsugn (225 °C vanlig ugn).
-
8
Rulla till bollar och kavla ut tunt till runda knäckebröd, ca 17 cm diameter. Stansa ut en rundel i mitten på var och en med ett litet snapsglas.
-
9
Lägg på bakplåtspapper, 4 st per bakplåtspapper, pensla med lite vatten och strö lite flingsalt på. (Baka även av de små mittencirklarna).
-
10
Grädda i ca 20 minuter (varmluftsugn, 2 plåtar åt gången) tills de fått fin färg.
-
11
Gräddningen tar längre tid om knäckena gräddas i vanlig ugn. Låt svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 500 g (5 dl) vatten
- 470 g (ca 7 ½ dl) rågmjöl, grovt
- 300 g (5 dl) vetemjöl
- 35 g (ca ½ dl) sesamfrön
- 35 g (ca ½ dl) linfrö, hela
- 35 g (ca ½ dl) solrosfrön
- 12 g (2 tsk) salt
Pensling
- vatten
Garnering
- 6 g (1 tsk) flingsalt