Rapsbröd med citron och timjan
- 1
- 30 min
- 2 tim
Syran från citron och rapsoljans varma runda smak passar perfekt i kombination med honung – välj färskost och tunt skivade päronbitar som pålägg!
Gör så här:
-
1
Lös upp jäst och rapsolja i 20 °C vatten.
-
2
Tillsätt vetemjöl, honung, timjan och arbeta degen i 20 minuter för hand, eller 14 minuter i en degblandare.
-
3
Tillsätt saltet, rivet citronskal och citronköttet och arbeta degen ytterligare i ca 2 minuter.
-
4
Låt degen vila i 50 minuter.
-
5
Vänd upp degen på ett mjölat bakbord, dela upp den, och forma till önskad form.
-
6
Lägg i oljad form eller på ett bakplåtspapper, ringla över rikligt med rapsolja och tryck ner lite timjan med hjälp av fingertopparna. Låt jäsa i 30 minuter.
-
7
Sätt ugnen på 225 °C.
-
8
Grädda brödet i ca 15-20 minuter tills brödet har en kärntemperatur på 98°C. Ta ut och lägg upp på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst Ekologisk, färsk
- 200 g (ca 2 dl) vatten
- 300 g (ca 5 dl) vetemjöl
- 52 g (ca 4 msk) rapsolja
- 20 g (ca 1 msk) honung
- 3 msk timjan, färsk
- 12 g (ca 2 tsk) havssalt
- 1 citron, riven och fruktköttet utskuret
Garnering
- rapsolja
- 1 dl timjan, färsk