Rågkakor
- 4 st
- 1 tim
- 1 tim 30 min
Frukostbröd är kul att variera. Prova denna rågkaka, god och mättande.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Lös jästen i mjölken, ca 25 °C.
-
2
Blanda alla ingredienser och arbeta 5 minuter långsamt och 3 minuter snabbt. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
3
Ta ut degen på mjölat bakbord och dela den i 4 bitar. Knåda runda och låt vila under bakduk i 30 minuter.
-
4
Kavla ut samtliga degbitar lätt med en kavel om ca 20 cm i diameter. Nagga dem med en nagg eller en gaffel.
-
5
Placera ut dem på en bakplåt med bakplåtspapper, placera lite glest så de inte jäser ihop.
-
6
Jäs bröden i en avstängd ugn med lampan på, max 35 °C, i ca 40-50 minuter.
-
7
Ta ut bröden och lägg en bakhandduk över så de inte torkar.
-
8
Grädda i 230 °C i 10–11 min .
-
9
Låt svalna på galler.
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 300 g (3 dl) mjölk
- 8 g (1 tsk) salt
- 60 g (4 msk) strösocker
- 40 g smör
- 370 g (ca 4 dl) vetemjöl special
- 60 g (3 msk) brödsirap, mörkbrun
- 200 g (ca 4 dl) rågsikt
- 6 g (1,5 tsk) anis, malen
- 6 g (1,5 tsk) fänkål, hel