
Rågkakor
4 st
1 tim
1 tim 30 min
Frukostbröd är kul att variera. Prova denna rågkaka, god och mättande.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i mjölken, ca 25 °C.
-
2
Blanda alla ingredienser och arbeta 5 minuter långsamt och 3 minuter snabbt. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
3
Ta ut degen på mjölat bakbord och dela den i 4 bitar. Knåda runda och låt vila under bakduk i 30 minuter.
-
4
Kavla ut samtliga degbitar lätt med en kavel om ca 20 cm i diameter. Nagga dem med en nagg eller en gaffel.
-
5
Placera ut dem på en bakplåt med bakplåtspapper, placera lite glest så de inte jäser ihop.
-
6
Jäs bröden i en avstängd ugn med lampan på, max 35 °C, i ca 40-50 minuter.
-
7
Ta ut bröden och lägg en bakhandduk över så de inte torkar.
-
8
Grädda i 230 °C i 10–11 min .
-
9
Låt svalna på galler.
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 300 g (3 dl) mjölk
- 8 g (1 tsk) salt
- 60 g (4 msk) strösocker
- 40 g smör
- 370 g (ca 4 dl) vetemjöl special
- 60 g (3 msk) brödsirap, mörkbrun
- 200 g (ca 4 dl) rågsikt
- 6 g (1,5 tsk) anis, malen
- 6 g (1,5 tsk) fänkål, hel