Råger
- 2 st bröd
- 30 min
- 24 tim
”Råger” är ett av Maries favoritbröd sedan tiden med eget bageri. Ett kompaktare rågbröd med mycket smak. Låt inte tiden bli en barriär, eftersom degen klara sig själv när den vilar.
Gör så här:
-
1
Dag 1 – Skållning
Blanda rågmjöl och vetemjöl. Koka upp vattnet och slå det över mjölblandningen, arbeta samman till en förklistring i ca 8 minuter. Täck och låt stå tills nästa dag.
-
2
Dag 2 – Raskdeg
Lös upp jästen i 20 °C vatten, arbeta samman resten av ingredienserna för raskdeg tillsammans med skållningen, i ca 10 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand. Låt vila i 45 minuter.
-
3
Blanda ner bortgöringen och kör på lägsta växel i 10 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand. Degen ska vara elastisk.
-
4
Lägg degen på bakbordet och dela upp den i 2 delar, riv dem lätt och lägg dem med veken nedåt på mjölat bakbord. Jäs ca 45- 60 minuter beroende på luftens temperatur.
-
5
Sätt ugnen 250 °C. Grädda plåt eller sten. Spruta in lätt med vatten och sänk temperaturen till 200 °C, baka till innertemperatur på 98 °C, ca 40 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Dag 1 – Skållning
- 400 g (ca 4 dl) vatten
- 100 g (ca 2 dl) rågmjöl, fint
- 60 g (ca 1 dl) vetemjöl
Dag 2 – Raskdeg
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Råg
- 100 g (1 dl) vatten
- 7 g fänkål, stött
- 70 g (ca 0,5 dl) sirap, mörk eller honung
- 50 g (ca 1 dl) rågmjöl
- 60 g (ca 1 dl) vetemjöl
Bortgörning
- 100 g (ca 2 dl) rågmjöl
- 100 g (ca 2 dl) vetemjöl
- 20 g (ca 5 tsk) havssalt