Pitabröd med surdeg
- 15 st
- 30 min
- 1 tim 35 min
Pitabröd är ett runt, platt vetebaserat bröd som bakas med jäst. Brödet har en stor del i traditionell matlagning i många länder, bland annat i Grekland. Dess ursprung tros dock vara forntida Syrien. I västvärlden har pitabröd på senare år blivit populärt till rätter som falafel och kebab.
I det här receptet är det även surdeg som ger en härlig syra till brödet.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Lös jästen i vattnet.
-
2
Blanda alla ingredienser utom saltet i 3 minuter långsamt och 5 minuter snabbt. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
3
Tillsätt saltet och blanda 2 minuter till, snabbt.
-
4
Ta upp degen på mjölat bord och knåda och forma den rund, lägg tillbaka degen i bunken, täck och låt ligga i 45 minuter.
-
5
Sätt ugnen på 275 °C och ställ in en ren plåt utan papper i övre delen av ugnen.
-
6
Dela degen i 15-20 bitar och forma dem runda, låt bitarna vila på mjölat bord och täck med bakduk i 20 minuter.
-
7
Kavla ut degbitarna till runda plattor, som en tekaka. Lägg degbitarna på mjölat bord eller bakplåtspapper.
-
8
Lägg 3-4 degplattor åt gången på den heta plåten och grädda i ca 3-4 minuter, håll koll hela tiden det går fort.
-
9
Ta ut bröden och låt dem ligga i bakduk på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 500 g (ca 5 dl) vatten, svalt
- 12 g (ca 2 tsk) salt
- 780 g (ca 13 dl) vetemjöl special