Påskharebröd
- 25 st
- 30 min
- 1 tim 25 min
På samma sätt som Rosenbröd har fått sitt namn av att det ser ut som en ros så bjuder vi här på ett Påskharebröd. Samma deg som Rosenbröd men istället för att klippa en ros klipper vi till en söt liten påskhare. Glad påsk!
Gör så här:
-
1
Rör samman fördegen till en slät smet, täck med lock eller plastfilm och låt jäsa i 30 minuter.
-
2
Väg upp de övriga ingredienserna i en degbunke och tillsätt fördegen.
-
3
Knåda degen i maskin 6 minuter sakta och 3 minuter snabbt tills den blir riktigt elastisk.
-
4
Lägg degen i en oljad plastlåda/bunke med lock eller plastfilm.
-
5
Låt vila 20 minuter.
-
6
Stjälp upp degen på mjölat bakbord, väg upp bitar om 40 g, ca 25 st.
-
7
Rulla runda fina bullar till en äggformad bulle och klipp 2 st öron på ovansidan av bullen och låt jäsa i ugnen med lampan på och max 35 °C i ca 30-40 minuter.
-
8
Tag ut de färdigjästa bröden och höj ugnen till 225 °C och pensla därefter bröden försiktigt med vispat ägg.
-
9
Grädda i ca 5-6 minuter i 225 °C. Låt svalna under bakduk.
Ingredienser
Fördeg
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta degar, färsk
- 500 g (5 dl) mjölk, rumstempererad
- 400 g (ca 7 dl) vetemjöl special
- 90 g (1 dl) strösocker
Övriga ingredienser
- 400 g (ca 7 dl) vetemjöl,
- 100 g (1 dl) smör, rumstempererat
- 10 g (0,5 msk) honung, flytande
- 15 g (1 msk) salt
Pensling
- 1 ägg, uppvispat