Päronkaka
- 1 st tårta ca 6 bitar
- 40 min
- 1 tim 40 min
En kaka som håller sig saftig flera dagar. Receptet räcker till en stor form. Om man vill kan man halvera receptet, som då blir lagom till ca 6 tårtbitar. Ljuvlig tillsammans med lättvispad grädde, kesella eller lite creme fraiche.
Receptet är hämtat från när Marie jobbade som restaurangkonditor i London. Restaurangen, Quaglino´s, och var då som än i dag en otroligt välbesökt restaurang.
Gör så här:
-
1
Skala päronen, kärna ur och klyfta ner dem.
-
2
Smält socker gyllenbrunt i en panna, stek/karamellisera päronen i sockret ett par minuter. Låt svalna.
-
3
Rör ut jästen i lite vatten och låt stå ca 15 minuter.
-
4
Vispa socker och smör vitt och poröst.
-
5
Tillsätt äggen ett i taget under konstant vispning till en väl blandad smet.
-
6
Blanda ner jästen i smeten.
-
7
Blanda mjölet med bakpulver, sikta ner det i smeten.
-
8
Lägg päron i botten eller ovan på.
-
9
Toppa upp med den härliga smeten.
-
10
Grädda i 150 °C i 45-60 minuter. Kolla kakan i slutet!
-
11
Pudra över florsocker och lägg på lite rivet päron. Servera med lättvispad grädde, kesella eller creme fraiche
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta degar, färsk
- 300 g (ca 3,2 dl) strösocker
- 300 g smör
- 200 g (ca 4 st) ägg, rumstempererade
- 5 g (ca 1 tsk) bakpulver
- 300 g (ca 5 dl) mjöl
- 6 g (ca 2 tsk) kardemumma, krossad eller malen
- lite vatten
Karamelliserade päron:
- 4-5 st päron, små
- 100 g (ca 1 dl) strösocker
Garnering
- florsocker
- päron, rivet
- Kesella, crème fraiche eller lättvispad grädde, till servering