• Naturellt surdegsbröd
  • Naturellt surdegsbröd

    • 2-3 bröd
    • 30 min
    • 5 tim

    Tid ger smak, ha tålamod! Det är det värt. Du behöver inte sitta och passa degen. Den sköter sig själv. Se inte liggtiden som en väntan, utan planera in passningen mellan dina andra vardagssysslor.

     

    2.77/5

    841 Röster

    Hoppas det smakade bra!

    Kul att du vill visa vad du tycker,
    klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!

    • Meh

    • Nja

    • Ok

    • Bra

    • Wow!

    Gör så här:

    • 1

      Lös upp jästen i vattnet (ca 20°C), slå sedan över resterande ingredienser utom salt. Kör på låg växel i 10 minuter tillsätt saltet och kör ytterligare 4 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand. Degen ska vara mycket elastisk.

    • 2

      Låt degen vila i en låda eller lätt oljad skål i 90 minuter, stöt samman degen genom att vika in varje kant mot mitten som ett treslag på mjölat bakbord. Lägg skarven nedåt i lådan, låt vila ytterligare 90 minuter och upprepa stötningen.

    • 3

      Dela degen i 3 delar, runddriv degen (knåda degen lätt så att du får upp en spänning i degen och så att skarven/verket hamnar under brödet). Ställ bröden att jäsa på mjölad duk eller i en jäskorg i ca 60 minuter i rumstemperatur.

    • 4

      Sätt ugnen på 250 °C och sätt in en baksten eller plåt.

    • 5

      Mjöla och snitta bröden om du vill, eller lägg verket uppåt i ca 5 minuter. Skjutsa in bröden på den varma bakplåten/stenen. Spruta in lite vatten med hjälp av en blomspruta- sänk ugnen till 220 °C. Lufta bröden någon gång under baktiden.

    • 6

      Brödens innertemp när de är klara ska vara 98 °C, ca 25-30 minuter.

    Tips!

    • Under liggtiden utvecklas enormt mycket smak som du aldrig får fram i ett industribakat bröd. Testa att göra degen på kvällen, sätt i kyl över natten, tag ut på morgonen och runddriv degen (knåda degen lätt så att du får upp en spänning i degen och så att skarven/verket hamnar under brödet), jäs och grädda.
    • Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Tips!

    Om du vill variera brödet kan du enkelt blanda ner 100 g rostade solrosfrö, eller andra goda fröer, nötter eller torkad frukt.


    Liknande recept