Nässelbröd
- 2 st
- 30 min
- 2 tim 10 min
Bröd bakat med förvällda och hackade nässlor.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Förväll nässlorna: koka upp vattnet, tillsätt nässlor och låt småkoka 3 minuter. Sila av vattnet i en bunke och spara det till brödet. Låt svalna av lite. Finhacka nässlorna och ställ åt sidan.
-
2
Smula ner jästen i en bunke, tillsätt lite av nässelvattnet och rör tills jästen lösts upp.
-
3
Tillsätt resten av vattnet och de övriga ingredienserna och nästan allt mjöl, spara lite till utbaket.
-
4
Arbeta degen smidig och låt jäsa under duk i ca 30 minuter.
-
5
Sätt ugnen på 200 °C.
-
6
Stjälp upp degen på mjölat bord och baka ut den till två limpor.
-
7
Lägg på plåt med bakplåtspapper, snedskåra brödet och låt jäsa i ca 30 minuter.
-
8
Pensla brödet med vatten och strö över flingsalt
-
9
Grädda brödet i nedre delen i ugnen i ca 40 minuter, låt svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd
- 600 g (6 dl) vatten
- 60 g (3 msk) sirap, bröd
- 45 g (0,5 dl) olja
- 12 g (2 tsk) salt
- 100-200 g nässlor, förvällda och hackade
- 300 g (ca 5 dl) rågsikt
- 600 g (ca 10 dl) vetemjöl
Pensling
- vatten
Garnering
- flingsalt