• Nässelbröd
  • Läsarrecept

    Nässelbröd

    • 2 st
    • 30 min
    • 2 tim 10 min

    Bröd bakat med förvällda och hackade nässlor.

     

    Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.

    3.25/5

    474 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Förväll nässlorna: koka upp vattnet, tillsätt nässlor och låt småkoka 3 minuter. Sila av vattnet i en bunke och spara det till brödet. Låt svalna av lite. Finhacka nässlorna och ställ åt sidan.

    • 2

      Smula ner jästen i en bunke, tillsätt lite av nässelvattnet och rör tills jästen lösts upp.

    • 3

      Tillsätt resten av vattnet och de övriga ingredienserna och nästan allt mjöl, spara lite till utbaket.

    • 4

      Arbeta degen smidig och låt jäsa under duk i ca 30 minuter.

    • 5

      Sätt ugnen på 200 °C.

    • 6

      Stjälp upp degen på mjölat bord och baka ut den till två limpor.

    • 7

      Lägg på plåt med bakplåtspapper, snedskåra brödet och låt jäsa i ca 30 minuter.

    • 8

      Pensla brödet med vatten och strö över flingsalt

    • 9

      Grädda brödet i nedre delen i ugnen i ca 40 minuter, låt svalna på galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd
    • 600 g (6 dl) vatten
    • 60 g (3 msk) sirap, bröd
    • 45 g (0,5 dl) olja
    • 12 g (2 tsk) salt
    • 100-200 g nässlor, förvällda och hackade
    • 300 g (ca 5 dl) rågsikt
    • 600 g (ca 10 dl) vetemjöl

    Pensling

    • vatten

    Garnering

    • flingsalt

    Liknande recept