Naanbröd med surdeg
- Ca 16 st
- 1 tim
- 2 tim 20 min
Naanbröd är tunna indiska bröd som passar till mustiga grytor men är även fantastiskt gott till grillat. Här bjuder vi på en variant av naanbröd med surdeg, sesamfrön, vitlökssmör och persilja.
Det går bra att frysa ner utkavlade bitar av degen för att sedan plocka fram och tina några vid ett senare tillfälle. Spara inte degen i frysen i mer än 1 vecka, därefter försämras jästen.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i den ljumna vätskan (vattnet och mjölken).
-
2
Blanda alla ingredienser 3 minuter på låg hastighet och sedan 6 minuter på snabbare.
-
3
Ta upp degen och knåda den rund, lägg tillbaka den i bunken och täck med plast. Låt degen vila i 60 minuter.
-
4
Ta upp degen och dela den i 16 bitar som du formar till runda bullar, sätt av på mjölat bakplåtspapper och täck med bakduk eller plast. Låt jäsa i 30 minuter.
-
5
Sätt ugnen på 275 °C och sätt in en ren plåt i övre delen av ugnen.
-
6
Kavla ut degbitarna till ovala plattor ca 0,5 cm tjocka och pensla ytan med vatten och strö på lite sesamfrön.
Här kan man välja att frysa in några de nedkavlade degbitarna.
-
7
Grädda direkt på den heta plåten i ca 4 minuter, två i taget är lagom.
Ta ut bröden med en stekspade.
-
8
Pensla det varma brödet med vitlökssmör och strö på lite hackad persilja.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 50 g (0,5 dl) vatten, ljummet
- 10 g (2 tsk) strösocker
- 540 g (ca 9 dl) vetemjöl special
- 5 g (1 tsk) bakpulver
- 3 g (0,5 tsk) salt
- 150 g (1 ½ dl) mjölk, ljummen
- 50 g (0,5 dl) gräddfil
- 100 g (2 st) ägg
- 25 g smör, mjukt
Pensling
- vatten
- sesamfrön
Garnering
- 150 g smör, mjukt
- 2 st vitlöksklyftor, hackade eller pressade
- 2 nypor flingsalt
- persilja, hackad