Mozzarellamums
- 40 minisar
- 30 min
- 2 tim 10 min
Perfekta plockmaten på en härlig buffé eller som ett tilltugg innan middagen. Vill du slippa stå och kladda med degen precis innan gästerna kommer kan du enkelt förbereda dem dagen innan och låta kalljäsa i kylskåpet till dagens bjudning. Ett gott tips är att göra dem lite större och kanske även fylla dem med skinka – ett smaskigt mellanmål.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i vattnet och surdegen.
-
2
Arbeta samman alla ingredienser utom saltet.
-
3
Arbeta degen i 10 minuter tillsätt salt och kör ytterligare 5 minuter. Degen ska vara elastisk och seg. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
4
Låt degen vila 1 timme, dela degen i delar.
-
5
Finhacka timjan och chili och blanda ner olivolja. Kavla ut degen till långa plattor ca 1 cm tjocka, skär ut 40 kvadrater, placera en mozzarella bit på varje, toppa med chilisalsan.
-
6
Vik upp kanterna och nyp ihop, lägg varje bulle på ett klippt bakplåtspapper, sätt av i form.
-
7
Låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter. Sätt ugnen på 230 °C, gärna med baksten eller en plåt.
-
8
Sätt in bröden och sänk sedan efter ett par minuter till 230 °C och grädda i 9-10 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 500 g (ca 5 dl) vatten, kallt
- 240 g (ca 4 dl) durumvetemjöl
- 3 msk örter, blandade färska
- 90 g (ca 1 dl) olja/örtolja med vitlök
- 450 g (ca 9 dl) vetemjöl
- 20 g (ca 1 msk) salt
Fyllning
- 1 stor bit mozzarella eller 40 små mindre ”cocktailmozzarella”
- 1 st chili, röd finhackad
- 39 g (ca 3 msk) olivolja
- 3 msk timjan