• Mormor Inez Stenugnsbakade bröd
  • Läsarrecept

    Mormor Inez Stenugnsbakade bröd

    • 1 bröd
    • 25 min
    • 3 tim 5 min

    Smaksätt gärna brödet med brödkryddor och smaka gärna med smör och ljus sirap på när det svalnat.

     

    Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.

    3.12/5

    347 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Blanda allt utom ca 11 dl vetemjöl och kör i assistenten i 5 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand. Låt allt jäsa i 1 timme.

    • 2

      Kör 2-3 varv i assistensten så degen sänker sig. Blanda i de resterande ca 11 dl mjöl tills degen blir okladdig och fin.
      Ta upp degen och lägg på plåt i en stor rund kaka, låt jäsa 45 minuter till.

    • 3

      Grädda brödet i mitten av ugnen på 250 °C i ca 10 minuter. Sänk värmen efter 10 minuter till 175 °C och grädda vidare i ytterligare 50 minuter.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt ) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 1000 g (10 dl) vatten, 20 °C
    • 1020 g (ca 17 dl) rågsikt
    • 1020 g (ca 17 dl) vetemjöl
    • 140 g (1 dl) brödsirap, vit
    • ev. 1/2 påse brödkryddor 

    Liknande recept