Marie Skogströms hemliga vörtbröd
- 3 st
- 30 min
- 10 tim
Numera obligatoriskt bröd på Maries julbord. Mindre sött, mer smak och längre hållbarhet, om det blir något kvar vill säga! Om du kan så köp hela kryddor – mal och mixa själv.
Gör så här:
-
1
Kör ihop ingredienserna till skållningen och arbeta i ca 10 minuter. Plasta bunken och låt stå till dag 2, eller minst 7-8 timmar.
-
2
Blanda skållningen med ingredienserna till raskdegen och arbeta ihop i ca 10 minuter, låt degen vila 1 timme.
-
3
Tillsätt ingredienserna i bortgörningen och arbeta i maskin ca 15 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand. Tillsätt russinen de sista 5 minuterna.
-
4
Dela upp degen och runddriv till runda bröd med verket nedåt.
-
5
Stansa ett hjärta med hjälp av ett pepparkakshjärta på toppen. Låt bröden jäsa på mjölat bakbord under bakduk, ca 60 minuter.
-
6
Grädda på sten eller plåt i 230 °C i ca 30 minuter. Om man vill få ett glansigt utseende så penslar man bröden med sirapslösning direkt när bröden kommer ut. Dessutom kan man sikta över lite mjöl, om man vill.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Skållning
- 300 g (ca 3 dl) vatten, kokande
- 120 g (ca 2,2 dl) rågsikt
- 6 g (ca 2 tsk) kummin, mald
- 9 g (ca 1,5 tsk) salt
- 4 g (ca 2 tsk) kanel, mald
- 4 g (ca 2 tsk) ingefära, mald
- 4 g (ca 2 tsk) nejlika, mald
Raskdeg
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 33 cl porter, alt. mörk öl t.ex. bayersk
- 180 g (ca 3,4 dl) rågsikt
- 180 g (ca 3 dl) vetemjöl special
Bortgörning
- 200 g (ca 1,5 dl) sirap, mörk
- 10 g (ca 2 tsk) havssalt
- 400 g (ca 8 dl) rågsikt
- 240 g (ca 4 dl) vetemjöl special
- 150-200 g (ca 1,5-2 dl) russin
Garnering
- sirap blandat med vatten
- mjöl