Lussekatter med kvarg
- ca 35
- 30 min
- 2 tim
Mumsiga lussekatter med kvarg, vilket gör bullarna saftigare.
Gör så här:
-
1
Värm upp mjölken till, ca 25 °C.
-
2
Smula ner jästen i en bunke, tillsätt den värmda mjölken och rör om tills jästen har löst sig.
-
3
Tillsätt salt, strösocker, kvarg, saffran, smör och mjölet. Kör degen långsamt i maskin under 5 minuter och därefter på medelhastighet i 3 minuter. Låt jäsa i ca 30 minuter.
-
4
Ta upp degen på mjölat bord och forma 35 st lussekatter och tryck ner russin. Placeras sedan lussekatterna på en plåt.
-
5
Ställ plåtarna i en avstängd ugn med endast lampan på och låt jäsa i ca 30 minuter, eller jäs i rumstemperatur täckta med bakduk i 45 minuter.
-
6
Sätt ugnen på 225 °C.
-
7
Grädda i mitten av ugnen i 5–7 minuter.
-
8
Pensla med vispat ägg.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 1 g (2 pkt) saffran
- 500 g (5 dl ) mjölk
- 1020 g (ca 17 dl) vetemjöl
- 100 g smör, rumstempererat
- 250 g (2,5 dl) kvarg
- 150 g (1,7 dl) strösocker
- 3 g (0,5 tsk) salt
Pensling
- 1 st ägg, uppvispat
Garnering
- russin