
Ljuvligt vörtbröd
ca 4 st bröd eller 20 mindre kuvertbröd
30 min
2 tim 15 min
Ett fantastiskt gott vörtbröd som passar perfekt till julbordet.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Lös jästen i 25 °C vatten.
-
2
Tillsätt resterande ingredienser utom russin.
-
3
Blanda degen i maskin 10 minuter (6 minuter sakta och 4 minuter på medel hastighet), eller 15 min för hand, till en smidig deg.
-
4
Blanda ner russinen i degen.
-
5
Täck med plast eller bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
-
6
Sätt ugnen på 230 °C. Ställ samtidigt in en plåt längst ner i ugnen.
-
7
Forma degen till två bröd och lägg ner i de smorda formarna. Om du inte har formar kan du sätta bröden på plåt med papper.
-
8
Täck bröden med plast eller bakduk och låt jäsa i 60-90 minuter.
-
9
Snitta bröden med tre sneda snitt, som på bilden och pudra över rågsikt.
-
10
Sätt in bröden mitt i ugnen och sänk tempen till 190 °C. Häll in ½ dl vatten på den varma plåten i botten av ugnen. Grädda bröden i ca 30 minuter eller tills bröden har nått en innertemperatur på 98 °C.
-
11
Ta ur bröden från formen direkt efter bakning.
-
12
Låt svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för söta degar, färsk
- 500 g (ca 5 dl) vatten
- 140 g (ca 1 dl) sirap, mörk
- 90 g (1 påse) vörtmix
- 30 g (ca 3 msk) smör
- 300 g (ca 5 dl) rågsikt
- 720 g (ca 12 dl) vetemjöl special
- 12 g (ca 2 tsk) salt
- 100 g russin
