• Ljuvligt vörtbröd
  • Ljuvligt vörtbröd

    • ca 4 st bröd eller 20 mindre kuvertbröd
    • 30 min
    • 2 tim 15 min

    Ett fantastiskt gott vörtbröd som passar perfekt till julbordet.

    2.63/5

    795 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i 25 °C vatten.

    • 2

      Tillsätt resterande ingredienser utom russin.

    • 3

      Blanda degen i maskin 10 minuter (6 minuter sakta och 4 minuter på medel hastighet), eller 15 min för hand, till en smidig deg.

    • 4

      Blanda ner russinen i degen.

    • 5

      Täck med plast eller bakduk och låt jäsa i 30 minuter.

    • 6

      Sätt ugnen på 230 °C. Ställ samtidigt in en plåt längst ner i ugnen.

    • 7

      Forma degen till två bröd och lägg ner i de smorda formarna. Om du inte har formar kan du sätta bröden på plåt med papper.

    • 8

      Täck bröden med plast eller bakduk och låt jäsa i 60-90 minuter.

    • 9

      Snitta bröden med tre sneda snitt, som på bilden och pudra över rågsikt.

    • 10

      Sätt in bröden mitt i ugnen och sänk tempen till 190 °C. Häll in ½ dl vatten på den varma plåten i botten av ugnen. Grädda bröden i ca 30 minuter eller tills bröden har nått en innertemperatur på 98 °C.

    • 11

      Ta ur bröden från formen direkt efter bakning.

    • 12

      Låt svalna på galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för söta degar, färsk
    • 500 g (ca 5 dl) vatten
    • 140 g (ca 1 dl) sirap, mörk
    • 90 g (1 påse) vörtmix
    • 30 g (ca 3 msk) smör
    • 300 g (ca 5 dl) rågsikt
    • 720 g (ca 12 dl) vetemjöl special
    • 12 g (ca 2 tsk) salt
    • 100 g russin

    Liknande recept