Ljuvligt vörtbröd
- ca 4 st bröd eller 20 mindre kuvertbröd
- 30 min
- 2 tim 15 min
Ett fantastiskt gott vörtbröd som passar perfekt till julbordet.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i 25 °C vatten.
-
2
Tillsätt resterande ingredienser utom russin.
-
3
Blanda degen i maskin 10 minuter (6 minuter sakta och 4 minuter på medel hastighet), eller 15 min för hand, till en smidig deg.
-
4
Blanda ner russinen i degen.
-
5
Täck med plast eller bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
-
6
Sätt ugnen på 230 °C. Ställ samtidigt in en plåt längst ner i ugnen.
-
7
Forma degen till två bröd och lägg ner i de smorda formarna. Om du inte har formar kan du sätta bröden på plåt med papper.
-
8
Täck bröden med plast eller bakduk och låt jäsa i 60-90 minuter.
-
9
Snitta bröden med tre sneda snitt, som på bilden och pudra över rågsikt.
-
10
Sätt in bröden mitt i ugnen och sänk tempen till 190 °C. Häll in ½ dl vatten på den varma plåten i botten av ugnen. Grädda bröden i ca 30 minuter eller tills bröden har nått en innertemperatur på 98 °C.
-
11
Ta ur bröden från formen direkt efter bakning.
-
12
Låt svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för söta degar, färsk
- 500 g (ca 5 dl) vatten
- 140 g (ca 1 dl) sirap, mörk
- 90 g (1 påse) vörtmix
- 30 g (ca 3 msk) smör
- 300 g (ca 5 dl) rågsikt
- 720 g (ca 12 dl) vetemjöl special
- 12 g (ca 2 tsk) salt
- 100 g russin