Ljust rågbröd
- 2 stycken bröd
- 30 min
- 3 tim 50 min
Ljust rågbröd är perfekt till jullunchen. Brödet är välsmakande och passar bra till traditionella julrätter som inlagd sill, lax eller revben. Rågbrödet har en ljus färg, men är fortfarande grovt på grund av det höga innehållet av rågmjöl.
Gör så här:
-
1
Börja med att mäta upp det grova rågmjölet i en skål. Häll sedan det kokande vattnet över rågmjölet och låt blandningen svälla övertäckt i ca 20 minuter i rumstemperatur.
-
2
Häll den kalla filmjölken i bakmaskinen, smula i jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt rågblandningen och de återstående ingredienserna.
-
3
Knåda degen i maskinen ca 10 minuter på låg hastighet och 3 minuter på medelhastighet. Dubbla tiden om du knådar degen för hand. Täck över degen med plast och låt den jäsa i ca 45 minuter.
-
4
Dela degen i två lika stora delar, forma till runda bröd och placera de på en bakplåt med bakplåtspapper. Täck bröden och låt jäsa i ca 60-90 eller tills de är dubbelt så stora. Värm ugnen till 200 °C med normal över- och undervärme.
-
5
Pensla bröden med vatten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter. Låt bröden sedan svalna på ett galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 300 g (ca 3 dl) vatten, kokhett
- 400 g (ca 4 dl) filmjölk, kall
- 300 g (ca 5,5 dl) rågmjöl, grovmald
- 120 g (ca 2 dl) rågmjöl, finmald
- 370 g (ca 6,2 dl) vetemjöl
- 36 g (ca 3 msk) neutral olja t ex raps eller solrosolja
- 12 g (ca 2 tsk) salt