Limpa
- 2 limpor
- 30 min
- 4 tim 40 min
Limpa med fiberhavregryn och havrekli.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Smula ner jästen i en degbunken och häll på lite av vattnet. Rör tills jästen är upplöst.
-
2
Tillsätt resten av vattnet, saltet, havrekli och grynen. Arbeta i det mesta av mjölet med maskin eller för hand tills degen släpper degbunkens kanter.
-
3
Strö ett tunt lager mjöl över degen. Lägg på en bakduk. Jäs ca 2 timmar i rumstemperatur.
-
4
Arbeta ihop degen i bunken. Ta sedan upp den på mjölat bakbord och knåda i resten av mjölet.
-
5
Dela degen mitt itu. Forma två lätt ovala limpor. Mjöla dom lätt på ytan. Lägg dom tvärsöver på en smord plåt eller på bakplåtspapper. Täck med bakduk. Jäs limporna ca 1 timme. Gör några snitt i limporna med en vass kniv.
-
6
Grädda i nedre delen av ugnen i 275 °C i ca 10 minuter. Sänk värmen till 200 °C och grädda ytterligare ca 20 minuter.
-
7
Låt bröden kallna på bakgaller utan bakduk så bibehålls den knapriga goda brödskorpan.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 1000 g (10 dl) vatten, kallt
- 17 g (1 msk) salt, fint
- 45 g (1 dl) havrekli
- 70 g (2 dl) fiberhavregryn
- 1320-1380 g (ca 22-23 dl) vetemjöl