Surdegsbröd med råris och frön
- 2 st bröd
- 1 tim 15 min
- 4 tim
Ett otroligt gott, smakrikt och saftigt bröd. Man skållar fröna dagen innan och vänder sedan ner dem i den färdigblandade degen. Här är ett bröd ni inte får missa, det går lätt att byta ut råriset mot t.ex. lika mycket klippt råg eller 4 korns kross.
Gör så här:
-
1
Dag 1
Koka upp vatten och häll det över ingredienserna till skållningen. Låt stå i rumstemperatur över natten, täck med plast eller lock.
-
2
Dag 2
Lös jästen i vattnet.
-
3
Blanda alla ingredienser från bortgörningen utom saltet långsamt i 3 minuter och snabbare i 8 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
4
Tillsätt saltet och fortsätt att blanda snabbt i 5 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
5
Vänd ner skållningen och blanda långsamt 1-2 minuter.
-
6
Skrapa ut degen (som är kladdig) i en inoljad bunke eller plastlåda. Täck med plast eller lock och låt ligga i 60 minuter.
-
7
Vik degen i bunken, om den är kladdig kan du ta en slickepott och vika in kanterna mot mitten och försöka vända runt på degen.
-
8
Låt degen ligga 30 min och gör en vikning och låt den ligga 20 minuter till.
-
9
Mjöla bordet ordentligt och skrapa försiktigt ut degen.
Dela degen i två och vik ihop och snurra varje bit till en avlång limpa.
-
10
Placera på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk eller i avstängd ugn med endast lampan på i ca 30 minuter.
-
11
Ta ut bröden i rumstemperatur och sätt ugnen på 275 °C.
-
12
Sätt in bröden och sänk temperaturen till 225 °C och grädda i ca 25 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Dag 1 – Skållning
- 250 g (ca 2,5 dl) vatten
- 150 g (ca 1,9 dl) råris
- 66 g (ca 1 dl) solrosfrön
- 30 g (ca 2 msk) linfrön
- 100 g (ca 1,5 dl) pumpafrön
Dag 2 – Bortgörning
- 12,5 g (1/4 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 560 g (ca 9,3 dl) vetemjöl special
- 12 g (ca 2 tsk) salt
- 400 g (ca 4 dl) vatten, svalt