• Lantbröd med havre
  • Lantbröd med havre

    • 3 st
    • 35 min
    • 3 tim 5 min

    Mustigt härligt bröd som håller sig saftigt tack vare att man gör en fördeg. Vill du göra bakningen enkel genom att slippa att passa degen? Låt degen jäsa över natten eller dagen i en inoljad låda i kylen. Då får brödet mer smak och du kan grädda brödet när det passar under dagen. Du kan gärna trycka ihop degen lite då och då under jäsningen, så att den inte jäser över.

    3.45/5

    233 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Slå det kokande vattnet över havregrynen och rör till en gröt. Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur tills den svalnat. Det går även bra att låta den stå i rumstemperatur över natten.

    • 2

      Lös upp jästen i vattnet, tillsätt gröten med resterande ingredienser utom saltet och kör i 10 minuter på låg hastighet. Tillsätt saltet och öka hastigheten, kör ytterligare 7 minuter tills degen är elastisk, den får vara lite kladdig.

    • 3

      Lägg degen i en oljad bunke med lock och låt den vila i 30 minuter, vik därefter degen, så luften pressas ut och fördelas i degen. Låt degen ligga ca 40 minuter till i bunken med lock.

    • 4

      Dela upp degen i 3 delar och rulla dem försiktigt till runda släta bullar, pensla ytan med lite vatten och doppa i havregryn.

    • 5

      Lägg dem i mjölad korg och låt jäsa i ca 45 minuter. Man kan även låta degen jäsa direkt på plåten men då kommer bröden bli lite plattare. Du kan även jäsa bröden i bunkar där du lägger i bakdukar och mjölar så du lätt kan vända ut dem när de är färdigjästa. Täck gärna bröden med bakduk eller plast under jäsningen.

    • 6

      Sätt ugnen på 250 °C och placera en baksten eller en ren bakplåt i ugnen.

    • 7

      Tippa ur bröden försiktigt ur sina formar och sätt av dem på den heta bakplåten eller bakstenen. Här kan man antingen ösa in bröden direkt i ugnen på bakstenen eller plåten, eller så kan man ta ut plåten/bakstenen och placera bröden på den, för att sedan ställa tillbaka plåten/bakstenen i ugnen.

    • 8

      Efter 10 minuter – sänk ugnen till 200 °C. Grädda i ca 20 minuter eller tills bröden nÃ¥r 98 °C  i innertemperatur.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Fördeg

    • 300 g (ca 3 dl) vatten, kokande
    • 120 g (ca 4 dl) havregryn

    Bortgörning

    Topping

    • havregryn

    Pensling

    vatten 


    Liknande recept