Långpannerutor
- 1 plåt
- 30 min
- 1 tim 45 min
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 20 °C.
-
2
Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken och övriga ingredienser, men spara lite dinkelmjöl till utbakning.
-
3
Arbeta degen tills du känner att den är smidig och släpper från bunkens kanter, annars får man tillsätt lite mer mjöl. Låt sedan jäsa i ca 40 minuter under bakduk.
-
4
Täck en långpanna, ca 30×40 cm, med bakplåtspapper.
-
5
Knåda degen på mjölat bakbord och tryck sedan ut den i hela plåten med fingrarna.
-
6
Forma sedan rutor med hjälp av degskrapan, tryck igenom ända ner. Låt sedan jäsa i ca 30 minuter.
-
7
Grädda sedan i nedre delen av ugnen i 225 °C i ca 15 minuter eller tills brödet fått fin färg.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 500 g (5 dl) mjölk
- 40 g (2 msk) honung, flytande
- 17 g (1 msk) salt
- 70 g (1 dl) linfrö
- 270 g (ca 4,5 dl) rågsikt
- 420 g (ca 7 dl) dinkelmjöl