Langos med surdeg
- ca 15 st
- 1 tim 10 min
- 2 tim 40 min
Langos är en Ungersk maträtt som består av friterad jästdeg, underbart krispiga och goda. Man penslar den varma langosen med vitlökssmör och toppar med godsaker som gräddfil, rödlök, rom eller varför inte räkor.
Vill man inte fritera kan man grädda bröden på het plåt i ugnen.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i vattnet.
-
2
Blanda alla ingredienser i maskin 3 minuter långsamt och 8 minuter snabbt. Dubbla tiden om du blandar för hand.
-
3
Skrapa ut degen på mjölat bord och knåda den lite för hand, här kan det behövas lite mjöl, degen ska vara lite kladdig.
-
4
Lägg tillbaka degen i bunken och täck med plast och låt degen jäsa 40 minuter.
-
5
Dela degen i 15 bitar och forma dem runda. Lägg bitarna på ett mjölat bakplåtspapper och låt dem jäsa i ca 30 minuter, täck plåten med bakduk.
Förbered vitlökssmör och hacka lök.
-
6
Tryck ut bitarna till ovala plattor med fingrarna eller kavla lätt till ca 0,5 cm tjocka och lägg bitarna på ett mjölat bakplåtspapper. Om du vill frysa in degplattorna går det bra att göra nu.
-
7
Ta en kastrull med ca 1-1½ liter rapsolja och värm till 180°C. Lägg försiktigt ner en degplatta i taget och vänd på den när den fått gyllenbrun färg. (Vill man inte fritera kan man grädda bröden på en het plåt i ugnen, 275 °C i ca 5 minuter. Ställ in en ren plåt högt upp i ugnen och lägg på 2-4 bröd på den heta plåten.)
-
8
Ta upp langosen och lägg den på ett papper så den får rinna av lite innan du lägger på toppingen.
-
9
Pensla på vitlökssmör, lägg på lite gräddfil och klicka på rom toppa med lite rödlök.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 300 g (3 dl) vatten, kallt
- 90 g (1 st) potatis, kokt, riven
- 6 g (1 tsk) salt
- 420 g (ca 7 dl) vetemjöl special
Fritering
- 1-1½ liter rapsolja
Pensling
- vitlökssmör
Garnering
- gräddfil
- hackad rödlök
- rom