Läcker surdegspizza
- 15-20 st
- 45 min
- 2 tim 20 min
Inte större än vad du kan hålla i handen. Perfekt mellanmål, lunch eller middag som hela familjen kan vara med och baka. Vill du vara förberedd kan du enkelt kavla ut degplattor och frysa in. När det är dags för pizza kan du bara plocka ut degplattorna, tina och lägga på din favorittopping!
Gör så här:
-
1
Lös jästen i vattnet ca 20 °C.
-
2
Arbeta samman alla ingredienser utom saltet.
-
3
Arbeta degen i 10 minuter i maskin, tillsätt salt och kör ytterligare 5 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand. Degen ska vara elastisk och seg.
-
4
Låt degen vila 1 timme, dela degen i 20 delar.
-
5
Kavla ut ovala plattor ca 1 cm tjocka, lägg på bakplåtspapper. Stryk på tomatsås, hackad lök och ost.
-
6
Låt jäsa i 30 minuter.
-
7
Sätt ugnen på 250 °C, gärna med baksten eller en plåt.
-
8
Ta ut bakstenen/plåten och lägg på pizzorna. Sätt in i ugnen och sänk sedan efter ett par minuter till 230 °C.
-
9
Baka av i ca 15 minuter, tag ut och lägg på galler.
-
10
Garnera med sallad och lufttorkad skinka. Ringla gärna över lite olivolja. Servera!
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Degplattor
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 500 g (ca 5 dl) vatten
- 150 g (ca 2,5 dl) durumvetemjöl
- 100 g (ca 2 dl) grahamsmjöl
- 450 g (ca 9 dl) vetemjöl special
- 6 g (ca 2 tsk) oregano
- 96 g (ca 1 dl) olivolja
- 25 g (ca 1 msk) salt
Topping
- tomatsås/chilisås
- ost (gärna mozzarella), riven
- lök
- lufttorkad skinka
- ruccola/babyspenat
- olivolja