Knaprigt knäcke
- 1 bakplåt
- 20 min
- 1 tim 25 min
Nyttigt, gott och kan dessutom även bakas helt glutenfria! Mumma till en god lagrad ost eller bara som de är, som snacks. Om man vill kan man göra små fyrkanter av knäcket och servera till en god dipp. Skär då mindre bitar i degen och förkorta baktiden med en kvart, eftersom knäcket blir färdigt snabbare i mindre bitar.
Gör så här:
-
1
Blanda samman alla torra ingredienser i en skål.
-
2
Häll i rapsolja och kokande vatten och arbeta ihop degen i degskålen. Efter ett par minuter tillsätt jästen utrörd i kallt vatten.
-
3
Arbeta degen i 5 minuter till, låt stå ca 15 minuter så att jästen hinner komma igång.
-
4
Stryk ut eller kavla så tunt det går på bakplåts papper. Strö på havssalt om du vill.
-
5
Gör spår med hjälp av en spatel i rader så blir det enklare att dela dem efter gräddning.
-
6
Sätt ugnen på 150 °C.
-
7
Grädda i en timme, tag ut, låt svalna och bryt knäcket i bitar.
Tips!
- Du kan lätt variera receptet med olika slags fröer eller kärnor, t.ex. pumpakärnor!
- Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 12,5 g (¼ pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 30 g (2 msk) vatten, kallt
- 180 g (3 dl) dinkelmjöl, vetemjöl eller glutenfri mjölmix
- 110 g (1,5 dl) solrosfrön
- 110 g (1,5 dl) sesamfrön
- 70 g (1 dl) linfrön, krossade
- 90 g (1 dl) rapsolja
- 200 g (2 dl) vatten, kokande
- 6 g (1 tsk) salt
Garnering
- ev. flingsalt