Karlsbaderlängder med kolafyllning och karamelliserade valnötter
- 4 längder
- 1 tim
- 3 tim 10 min
En fantastisk längd med en bra balans av kolafyllning och krispiga karamelliserade valnötter. Det här blir snabbt en favorit.
Det utmärkt att göra bullar på detta recept om man vill göra det.
Gör så här:
-
1
Gör dagen innan:
Skölj av valnötterna i ett durkslag och låt dem rinna av. Fördela valnötterna på ett bakplåtspapper och sikta över florsockret och rör runt, låt dem ligga över natten.
Rosta valnötterna i ugnen på 225 °C i ca 7-10 minuter, rör runt då och då.
-
2
Lös jästen i 25 °C mjölk.
-
3
Blanda alla ingredienser 3 minuter långsamt och 9 minuter snabbt.
-
4
Tag ut degen på mjölat bord och knåda den och forma den rund, lägg tillbaka den i bunken och täck med plast eller bakduk, låt ligga i 30 minuter.
-
5
Blanda kolafyllningen till en slät massa.
-
6
Kavla ut degen till en lång rektangel, ca 20 cm bred och 0,5 cm tjock.
-
7
Bred ut kolafyllningen över hela degen och strö på hälften av valnötterna som är grovhackade över hela degen.
-
8
Rulla ihop degen till en lång rulle och klipp snitt med saxen nästan hela vägen igenom, vik varje klippt bit åt varsitt håll.
-
9
Dela längderna lika långa som en plåt och låt jäsa i din avstängda ugn med endast lampan på i 60 minuter.
-
10
Ta ut plåtarna och ställ i rumstemperatur.
-
11
Sätt på ugnen på 200 °C.
-
12
Pensla längderna med uppvispat ägg och strö på resten av de grovhackade karamelliserade valnötterna.
-
13
Grädda längderna i ca 16-20 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst För Söta Degar, färsk
- 250 g (2,5 dl) mjölk
- 200 g (4 st) ägg
- 250 g smör, mjukt
- 6 g (1 tsk) salt
- 5 g (1 tsk) bakpulver
- 1000 g (16,5 dl) vetemjöl
- 175 g (1,25 dl) sirap, vit
Fyllning
- 45 g (0,5 dl) strösocker
- 220 g (2,75 dl) farinsocker
- 90 g smör, mjukt
- 40 g (2 msk) honung, flytande
- 45 g (ca 2 msk) glykos, flytande
- 6 g (1 tsk) salt
- 15 g (1 msk) vatten
Pensling
- 1 ägg, uppvispat
Garnering
karamelliserade valnötter, grovhackade:
- 200 g (5 dl) valnötter
- 50 g (ca 4/5 dl) florsocker