• Karlsbadergifflar med hasselnötter
  • Karlsbadergifflar med hasselnötter

    • 35 min
    • 1 tim 20 min

    Goda bullar med ljuvlig mandelmassa! Använd gärna mandelmassa med extra mycket mandel som ger extra mycket smak.

    3.26/5

    465 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula ner jästen i en bunke. Häll över den 25 °C mjölken, ägg och socker och rör till en smet. Blanda sedan i vetemjöl, bakpulver och det smälta smöret och arbeta samman till en smidig deg.

    • 2

      Rör ihop fyllningen med hackade hasselnötter, farinsocker och mandelmassa.

    • 3

      Låt degen vila i 10 minuter under bakduk. Dela den i två delar, gör två runda bullar som sedan kavlas ut till runda, 0,5 cm tjocka plattor. Dela dem först på mitten och sedan varje halva i 6-8 tårtbitar. Klicka i lite av fyllningen på den bredaste delen. Rulla ihop till gifflar.

    • 4

      Låt jäsa övertäckta i 40-50 minuter. Sätt ugnen på 230 °C.

    • 5

      Pensla med uppvispat ägg och strö mandelflarn över. Baktid ca 8 minuter, tills gyllenbruna. 


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 150 g (1,5 dl) mjölk 25 °C
    • 50 g (1 st) ägg
    • 480 g (8 dl) vetemjöl
    • 250 g (2,5 dl) smör, rumstempererat 
    • 100 g (1 dl) strösocker
    • 5 g (1 tsk) bakpulver
    • 3 g (0,5 tsk) salt
    • 5 g (1 tsk) vaniljsocker

    Fyllning

    • 75 g (1,25 dl) hasselnötter, hackade
    • 80 g (1 dl) farinsocker
    • 100 g Odense mandelmassa, riven
    • 2 g (0,5 tsk) salt

    Pensling

    • 1 ägg, uppvispat 

    Garnering

    • mandelflarn

    Liknande recept