
Karlsbadergifflar med hasselnötter
35 min
1 tim 20 min
Goda bullar med ljuvlig mandelmassa! Använd gärna mandelmassa med extra mycket mandel som ger extra mycket smak.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Smula ner jästen i en bunke. Häll över den 25 °C mjölken, ägg och socker och rör till en smet. Blanda sedan i vetemjöl, bakpulver och det smälta smöret och arbeta samman till en smidig deg.
-
2
Rör ihop fyllningen med hackade hasselnötter, farinsocker och mandelmassa.
-
3
Låt degen vila i 10 minuter under bakduk. Dela den i två delar, gör två runda bullar som sedan kavlas ut till runda, 0,5 cm tjocka plattor. Dela dem först på mitten och sedan varje halva i 6-8 tårtbitar. Klicka i lite av fyllningen på den bredaste delen. Rulla ihop till gifflar.
-
4
Låt jäsa övertäckta i 40-50 minuter. Sätt ugnen på 230 °C.
-
5
Pensla med uppvispat ägg och strö mandelflarn över. Baktid ca 8 minuter, tills gyllenbruna.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 150 g (1,5 dl) mjölk 25 °C
- 50 g (1 st) ägg
- 480 g (8 dl) vetemjöl
- 250 g (2,5 dl) smör, rumstempererat
- 100 g (1 dl) strösocker
- 5 g (1 tsk) bakpulver
- 3 g (0,5 tsk) salt
- 5 g (1 tsk) vaniljsocker
Fyllning
- 75 g (1,25 dl) hasselnötter, hackade
- 80 g (1 dl) farinsocker
- 100 g Odense mandelmassa, riven
- 2 g (0,5 tsk) salt
Pensling
- 1 ägg, uppvispat
Garnering
- mandelflarn