Karlsbadergifflar med hasselnötter
- 35 min
- 1 tim 20 min
Goda bullar med ljuvlig mandelmassa! Använd gärna mandelmassa med extra mycket mandel som ger extra mycket smak.
Gör så här:
-
1
Smula ner jästen i en bunke. Häll över den 25 °C mjölken, ägg och socker och rör till en smet. Blanda sedan i vetemjöl, bakpulver och det smälta smöret och arbeta samman till en smidig deg.
-
2
Rör ihop fyllningen med hackade hasselnötter, farinsocker och mandelmassa.
-
3
Låt degen vila i 10 minuter under bakduk. Dela den i två delar, gör två runda bullar som sedan kavlas ut till runda, 0,5 cm tjocka plattor. Dela dem först på mitten och sedan varje halva i 6-8 tårtbitar. Klicka i lite av fyllningen på den bredaste delen. Rulla ihop till gifflar.
-
4
Låt jäsa övertäckta i 40-50 minuter. Sätt ugnen på 230 °C.
-
5
Pensla med uppvispat ägg och strö mandelflarn över. Baktid ca 8 minuter, tills gyllenbruna.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 150 g (1,5 dl) mjölk 25 °C
- 50 g (1 st) ägg
- 480 g (8 dl) vetemjöl
- 250 g (2,5 dl) smör, rumstempererat
- 100 g (1 dl) strösocker
- 5 g (1 tsk) bakpulver
- 3 g (0,5 tsk) salt
- 5 g (1 tsk) vaniljsocker
Fyllning
- 75 g (1,25 dl) hasselnötter, hackade
- 80 g (1 dl) farinsocker
- 100 g Odense mandelmassa, riven
- 2 g (0,5 tsk) salt
Pensling
- 1 ägg, uppvispat
Garnering
- mandelflarn