Karlsbadergifflar
- 35 min
- 1 tim 40 min
Detta goda bakverk innehåller mer smör och ägg än en vanlig vetedeg. Passa på vid äppelskörd, kul att variera bakverken när det finns mycket äpplen att tillgå.
Gör så här:
-
1
Smula ner jästen i en bunke. Häll över den värmda mjölken, ägg, socker och rör till en smet.
-
2
Blanda sedan i vetemjöl, bakpulver och det smälta smöret och arbeta samman till en smidig deg. Låt degen vila i 10 minuter under bakduk.
-
3
Dela den i två delar, gör två runda bullar som sedan kavlas ut till runda, 0,5 cm tjocka plattor. Dela dem först på mitten och sedan varje halva i 6-8 tårtbitar.
-
4
Klicka i lite äppelmos i den bredaste delen och strö över lite kanel. Rulla ihop till gifflar.
-
5
Låt jäsa övertäckta i 40-50 minuter. Sätt ugnen på 230 °C.
-
6
Pensla med uppvispat ägg och strö mandelflarn över. Baktid ca 8 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (50 g) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 150 g (150 g) mjölk, 25 °C
- 50 g (1 st) ägg
- 100 g (1 dl) strösocker
- 480 g (8 dl) vetemjöl
- 5 g (1 tsk) bakpulver
- 250 g (2,5 dl) smör, rumstempererat
Fyllning
- äppelmos
- kanel
Pensling
- 1 ägg, uppvispat
Garnering
- mandelflarn