• Kardemummabullar med mörk choklad och havssalt
  • Kardemummabullar med mörk choklad och havssalt

    • 24 st
    • 30 min
    • 1 tim 30 min

    Sött och salt i en ljuvlig kombination! Ett annorlunda alternativ, men väl värt att prova.

    3.35/5

    498 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula jästen i en stor bunke. Smält margarinet och häll i mjölken, värm till fingertemperatur. Häll mjölkblandningen i bunken och rör tills jästen smält. Tillsätt socker, salt och kardemumma.

    • 2

      Tillsätt vetemjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

    • 3

      Knåda degen och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 20×40 cm. Lägg på fyllningen jämt över degen, rulla ihop degen och skär 12 bullar av varje del.

    • 4

      Låt jäsa på bakplåtspapper eller i bullformar, under bakduk ca 30 minuter.

    • 5

      Sätt ugnen på 225 °C.

    • 6

      Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på chokladknappar, pärlsocker & lite havssalt efter smak.

    • 7

      Grädda mitt i ugnen ca 6-8 minuter, tills gyllenbruna. 

    • 8

      Godast att servera lite ljumma.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 150 g (1,5 dl) smör
    • 500 g (5 dl) mjölk
    • 200 g (2 dl) strösocker
    • 3 g (½ tsk ) salt
    • 6 g (2 tsk) kardemumma, mald
    • 840 g (14 dl) vetemjöl

    Fyllning

    • 100 g (1 dl) smör
    • 60 g (4 msk) strösocker
    • 10 g (1 msk) kardemumma, mald
    • 200 g Odense chokladknappar, mörka

    Topping

    • 1 ägg, uppvispat
    • Odense chokladknappar, mörka
    • pärlsocker
    • havssalt

    Liknande recept