
Kardemummabullar med mörk choklad och havssalt
24 st
30 min
1 tim 30 min
Sött och salt i en ljuvlig kombination! Ett annorlunda alternativ, men väl värt att prova.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Smula jästen i en stor bunke. Smält margarinet och häll i mjölken, värm till fingertemperatur. Häll mjölkblandningen i bunken och rör tills jästen smält. Tillsätt socker, salt och kardemumma.
-
2
Tillsätt vetemjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
-
3
Knåda degen och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 20×40 cm. Lägg på fyllningen jämt över degen, rulla ihop degen och skär 12 bullar av varje del.
-
4
Låt jäsa på bakplåtspapper eller i bullformar, under bakduk ca 30 minuter.
-
5
Sätt ugnen på 225 °C.
-
6
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på chokladknappar, pärlsocker & lite havssalt efter smak.
-
7
Grädda mitt i ugnen ca 6-8 minuter, tills gyllenbruna.
-
8
Godast att servera lite ljumma.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 150 g (1,5 dl) smör
- 500 g (5 dl) mjölk
- 200 g (2 dl) strösocker
- 3 g (½ tsk ) salt
- 6 g (2 tsk) kardemumma, mald
- 840 g (14 dl) vetemjöl
Fyllning
- 100 g (1 dl) smör
- 60 g (4 msk) strösocker
- 10 g (1 msk) kardemumma, mald
- 200 g Odense chokladknappar, mörka
Topping
- 1 ägg, uppvispat
- Odense chokladknappar, mörka
- pärlsocker
- havssalt