Kardemummabullar med mörk choklad och havssalt
- 24 st
- 30 min
- 1 tim 30 min
Sött och salt i en ljuvlig kombination! Ett annorlunda alternativ, men väl värt att prova.
Gör så här:
-
1
Smula jästen i en stor bunke. Smält margarinet och häll i mjölken, värm till fingertemperatur. Häll mjölkblandningen i bunken och rör tills jästen smält. Tillsätt socker, salt och kardemumma.
-
2
Tillsätt vetemjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
-
3
Knåda degen och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 20×40 cm. Lägg på fyllningen jämt över degen, rulla ihop degen och skär 12 bullar av varje del.
-
4
Låt jäsa på bakplåtspapper eller i bullformar, under bakduk ca 30 minuter.
-
5
Sätt ugnen på 225 °C.
-
6
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på chokladknappar, pärlsocker & lite havssalt efter smak.
-
7
Grädda mitt i ugnen ca 6-8 minuter, tills gyllenbruna.
-
8
Godast att servera lite ljumma.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 150 g (1,5 dl) smör
- 500 g (5 dl) mjölk
- 200 g (2 dl) strösocker
- 3 g (½ tsk ) salt
- 6 g (2 tsk) kardemumma, mald
- 840 g (14 dl) vetemjöl
Fyllning
- 100 g (1 dl) smör
- 60 g (4 msk) strösocker
- 10 g (1 msk) kardemumma, mald
- 200 g Odense chokladknappar, mörka
Topping
- 1 ägg, uppvispat
- Odense chokladknappar, mörka
- pärlsocker
- havssalt