Kanelkrans
- 1 krans ca 8 bitar
- 2 tim 30 min
- 40 min
Det är väldigt sällan någon blir besviken över att bli serverad en klassisk nybakad kanelkrans till fika. Kransen är fylld med mandelmassa och toppas med hyvlade mandlar samt pärlsocker. Kransen går utmärkt att göra utan mjölk, välj då bara ett mjölkfritt margarin.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i vattnet. Lägg alla ingredienser i en bakmaskin med den upplösta jästen. Knåda degen med degkrok i ca 10 minuter tills degen är slät och släpper från skålens kanter. Dubbla tiden om du knådar degen för hand. Täck degen och låt den jäsa i ca 30 minuter.
-
2
Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Kavla ut degen till en rektangel ca 30×60 cm och strö över mandelmassan. Rulla ihop degen till en rulle.
-
3
Lägg rullen med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Forma till en rund krans och tryck ihop ändarna. Klipp sedan jack, inte hela vägen igenom och lägg veteflikarna åt vartannat håll. Täck kransen och låt jäsa ca 60-90 minuter eller till dubbel storlek. Värm ugnen till 225 °C.
-
4
Pensla över det uppvispade ägget och strö över de hyvlade mandlarna samt pärlsockret.
-
5
Grädda kransen i nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter. Låt kransen svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta degar, färsk
- 250 g (ca 2,5 dl) vatten, kallt
- 500 g (ca 8,3 dl) vetemjöl
- 75 g smör eller margarin, rumstempererat
- 75 g (ca 6,5 msk) strösocker
- 3 g (ca 0,5 tsk) salt
- 3,5 g (ca 1 tsk) kardemumma, stött
- 250 g Odense mandelmassa
Topping
- 25 g mandel, hyvlad
- 36 g (ca 3 msk) pärlsocker
Pensling
- 50 g (ca 1 st) ägg, uppvispat