• Kanelknutar
  • Kanelknutar

    • 40 min
    • 1 tim 30 min

    Med kanel som bas blir det extra smakrikt med lite kardemumma. Vill man hellre baka längd så går det såklart också bra. Det är inte mycket som slår doften av nybakta bullar!

    3.54/5

    522 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Häll det mesta av mjölet samt sockret, salt och kardemumma i matberedarens skål. Klicka i margarin och smula ner jästen.

    • 2

      Värm mjölken till 25 °C. Häll mjölken över ingredienserna i skålen och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 5 minuter.

    • 3

      Låt degen jäsa under bakduk i skålen till dubbel storlek, ca 30 min. När den är färdigjäst har den en torr och glansig yta. Kör sedan några varv i maskinen.

    • 4

      Dela degen i två bitar. Kavla ut bitarna till ca 40×30 cm stora plattor. Bred ut tunt med fyllningen, vik dubbel och skär ut 2 cm breda remsor. Tänj och vrid degremsorna och forma dem till lösa knutar.

    • 5

      Lägg knutarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i 45 minuter.

    • 6

      Pensla knutarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 8–10 minuter, tills gyllenbruna. 


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 500 g ( 5 dl) mjölk
    • 900 g (ca 15 dl) vetemjöl special
    • 150 g (ca 1,5 dl) smör, rumstempererat 
    • 6 g (ca 1 tsk) salt
    • 100 g (ca 1 dl) strösocker
    • 5 g (ca 1,5 tsk) kardemumma, malen

    Fyllning

    • 150 g (ca 1,5 dl) smör, rumstempererat 
    • 100 g (ca 1 dl) strösocker
    • 6 g (ca 1 msk) kanel, malen

    Pensling

    • 50 g (ca 1 st) ägg, uppvispat 

    Garnering

    • pärlsocker

    Liknande recept