• Kalljästa honungs- och rågbröd
  • Läsarrecept

    Kalljästa honungs- och rågbröd

    • 30 min
    • 8 tim 10 min

    Kalljästa honungs- och rågbröd.

     

    Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.

    3.44/5

    477 Röster

    Hoppas det smakade bra!

    Kul att du vill visa vad du tycker,
    klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!

    • Meh

    • Nja

    • Ok

    • Bra

    • Wow!

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i vattnet. Blanda i honung och rör sedan i mjölet. Kör i assistent i ca 20 minuter eller tills degen är blank och seg, tillsätt ev. mer mjöl om det behövs.

    • 2

      Tillsätt salt och knåda i ytterligare tre minuter. Låt jäsa i ca en timme i rumstemperatur eller tills jäsningen precis börjar sätta igång. Jäs därefter till dubbel storlek i kylskåp, i ca 5 timmar.

    • 3

      Ta fram degen och forma till valfri bröd. Låt jäsa i 1-2 timmar.

    • 4

      Baka sedan av i het ugn, ca 250°C, tills bröden är gyllenbruna på utsidan och känns lätta. Ca 8-30 minuter beroende på storlek på bröden. 

    • 5

      Låt svalna på galler och avnjut sedan med smör och ost!


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 12,5 g (1/4 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 600 g (6 dl) vatten, kallt
    • 40 g (2 msk) honung
    • 300 g (ca 5 dl) rågsikt
    • 300 g (ca 5 dl) vetemjöl special
    • 60 g (ca 1 dl) rågmjöl, grovt
    • 20 g (1 msk) havssalt

    Liknande recept