Kalljästa Frukostbröd
- 2 bröd
- 25 min
- 3 tim 20 min
Kalljäst frukostbröd på tre sorters mjöl.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten och matolja. Tillsätt vidare rågsikt, kornmjöl och vetemjöl.
-
2
Blanda med matberedare i ca 10 minuter, 15 minuter om du knådar för hand. Tillsätt saltet i slutet. Låt jäsa under bakduk i ca 2 timmar.
-
3
Baka ut till två bröd och lägg på en plåt. Låt jäsa i ca 1 timme.
-
4
Sätt ugnen på 260 °C. Sätt gärna en rostfri bunke med ca 3 dl vatten på botten i ugnen, detta för att få en frasig skorpa på bröden.
-
5
När du sätter in bröden sänker du värmen till 220 °C. Låt brödet få en fin färg och en fin skorpa i ca 10-15 minuter beroende på ugn.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) Kronjäst för Matbröd, färsk
- 500 g (5 dl) vatten, kallt
- 45 g (0,5 dl) matolja
- 300 g (ca 5 dl) rågsikt
- 60 g (ca 1 dl) kornmjöl
- 300 g (ca 5 dl) vetemjöl