Italienskt lantbröd med pekannötter
- 2 bröd eller 4 baguetter
- 30 min
- 4 tim
Ett härligt italienskt lantbröd med surdeg och pekannötter.
Gör så här:
-
1
Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt mjölet till fördegen, blanda ihop till en deg och låt vila i bunken 60 minuter.
-
2
Tillsätt övriga ingredienser utom saltet.
-
3
Knåda ihop till en elastisk och smidig deg, ca 10 minuter i maskin eller ca 15 minuter för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig.
-
4
Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täkt med plast ca 1,5 timme.
-
5
Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen.
-
6
Dela degen i 2 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Avsluta med att rulla bitarna i vetemjöl.
-
7
Sätt av på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.
-
8
Sätt ugnen på 260 °C och ställ samtidigt in en form med 1 liter vatten i ugnen.
-
9
Gör 2-3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen och sänk temperaturen till 220 °C.
-
10
Se till att brödet får rejält med färg ca 20-25 minuter.
-
11
Låt svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Fördeg
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Råg
- 500 g (5 dl) vatten, kallt
- 400 g (ca 6 dl) vetemjöl special
- 150 g (ca 2,5 dl) durumvetemjöl
Bortgöring
- 400 g (ca 6 dl) vetemjöl special
- 15 g (2,5 tsk) salt eller havssalt
- 20 g (1 msk) olivolja eller rapsolja
- 100 g (1 dl) pekannötter