Ingefära- och limeskorpor
- 20-25 st per längd
- 1 tim
- 4 tim
Ingefära och limeskorpor med en otroligt fräsch smak då man smaksätter både degen och sockret som ligger ovanpå skorpan.
Du bakar enkelt 7 sorters skorpor på surdeg med den här grunddegen. De är fantastiskt goda och krispiga. Perfekta att ha på kakfatet, i picknickkorgen eller som present till någon du gillar. Om du hittar en favorit går det självklart bra att smaksätta hela degen med just den smaken. Hoppa bara över att dela degen i sju bitar och ta sju gånger så mycket kryddor att smaksätta med.
För ytterligare 6 smaker, sök på kardemumma- och apelsinskorpor, kolaskorpor, pistageskorpor, blåbärsskorpor, mandelskorpor, lakritsskorpor. Samma grunddeg – olika smaksättning.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Välj dina 7 favoritsmaksättningar – för tips och inspiration sök på förslagen ovan.
-
2
Lös jästen i mjölk och vatten.
-
3
Blanda alla ingredienser i maskin, 3 minuter långsamt och 8 minuter snabbt, eller 15 minuter för hand.
-
4
Ta upp degen på bakbord och dela i 7 delar (245 g styck).
-
5
Smaksättning – för en längd (245 g)
Ta en av degbitarna (245 g), blanda i limezest och malen ingefära och knåda in för hand på bakbord. Låt degen vila 30 minuter övertäckt med bakduk eller plast.
-
6
Rulla degbitarna som baguetter lika långa som plåten. Placera dem på plåt med papper. Låt jäsa i 1,5-2 timmar täckt med bakduk eller plast.
-
7
Topping – för en längd (245 g)
Blanda strösocker med limezest och riven ingefära. Om ingefäran är väldigt blöt kan du lägga den på lite papper innan du blandar med sockret. Pensla med uppvispat ägg och fördela topping över hela längden.
-
8
Grädda längderna i 190 °C ca 12 minuter. Låt svalna ordentligt. De kan stå till dagen efter men bör då täckas eller plastas in.
-
9
Skär 1,5 cm breda bitar av alla längder. Ställ bitarna med lite mellanrum och torka i ugn på cirka 150 °C i ungefär 15 minuter. Om de inte blir riktigt torra låt dem stå över natten i avstängd ugn med öppen ugnslucka.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Grunddeg
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 875 g (ca 14,5 dl) vetemjöl special
- 150 g (ca 1,5 dl) mjölk, ljummen
- 100 g (ca 1 dl) vatten, ljummet
- 150 g (ca 1,5 dl) strösocker
- 150 g smör, mjukt
- 100 g (ca 2 st) ägg
- 12 g (ca 2 tsk) salt
- 5 g (ca 1 tsk) vaniljarom
Smaksättning ingefära och lime
För 1/7 av degen. Vill du ha samma smaksättning på hela grunddegen ta nedanstående ingredienser x 7.
- cirka 245 g grunddeg
- limezest från ½ lime
- 1,5 g (ca 3 krm) ingefära, malen
Topping ingefära och lime
För 1/7 av degen. Vill du ha samma topping på hela grunddegen ta nedanstående ingredienser x 7.
- 37,5 g (2,5 msk) strösocker
- limezest från ½ lime
- ca 1,5 tsk ingefära, färsk, riven
- 1 ägg