• Hamburgerbröd med råg
  • Hamburgerbröd med råg

    • 17
    • 40 min
    • 3 tim 20 min

    En god variant på ett lite nyttigare hamburgerbröd. Ett enkelt recept med råg och vete.

    4/5

    2 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Väg eller mät de torra ingredienserna och lägg i en degblandare med degkrok tillsammans med smulad jäst och maltextrakt. Häll i 3/4 av vattnet och knåda degen tillsammans med degkroken på lägsta hastighet i 5 minuter och sedan på medelhastighet i 8 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand. 

    • 2

      Tillsätt det rumstempererade smöret, resten av vattnet och knåda i ytterligare 2-3 minuter. Täck skålen och låt degen jäsa  i 2 timmar, eller tills den är dubbelt så stor.

    • 3

      Dela upp degen i 17 lika delar på ca 100 g, forma till bollar och placera på en bakplåt med bakplåtspapper. Täck och jäs ytterligare i ca 20-30 minuter. Tryck sedan till bullarna med händerna, täck över en sista gång och jäs till dubbel storlek i ca 60 minuter.

    • 4

      Förvärm ugnen till 230 °C med normal övre och undre värme. Pensla hamburgerbröden med vatten och strö över sesamfrön.

    • 5

      Grädda hamburgerbröden i mitten av ugnen i ca 8-10 minutter. Låt svalna på ett galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst För Matbröd, färsk
    • 680 g (ca 12 dl) rågmjöl, fint
    • 680 g (ca 11 dl) vetemjöl
    • 25 g (ca 2 msk) strösocker
    • 15 g (ca 2,5 tsk) salt
    • 50 g maltextrakt
    • 50 g smör, rumstempererat 
    • 675 g (ca 6,75 dl) vatten, kallt

    Topping

    • sesamfrön

    Pensling

    • vatten

    Liknande recept