Hamburgerbröd med råg
- 17
- 40 min
- 3 tim 20 min
En god variant på ett lite nyttigare hamburgerbröd. Ett enkelt recept med råg och vete.
Gör så här:
-
1
Väg eller mät de torra ingredienserna och lägg i en degblandare med degkrok tillsammans med smulad jäst och maltextrakt. Häll i 3/4 av vattnet och knåda degen tillsammans med degkroken på lägsta hastighet i 5 minuter och sedan på medelhastighet i 8 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
2
Tillsätt det rumstempererade smöret, resten av vattnet och knåda i ytterligare 2-3 minuter. Täck skålen och låt degen jäsa i 2 timmar, eller tills den är dubbelt så stor.
-
3
Dela upp degen i 17 lika delar på ca 100 g, forma till bollar och placera på en bakplåt med bakplåtspapper. Täck och jäs ytterligare i ca 20-30 minuter. Tryck sedan till bullarna med händerna, täck över en sista gång och jäs till dubbel storlek i ca 60 minuter.
-
4
Förvärm ugnen till 230 °C med normal övre och undre värme. Pensla hamburgerbröden med vatten och strö över sesamfrön.
-
5
Grädda hamburgerbröden i mitten av ugnen i ca 8-10 minutter. Låt svalna på ett galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst För Matbröd, färsk
- 680 g (ca 12 dl) rågmjöl, fint
- 680 g (ca 11 dl) vetemjöl
- 25 g (ca 2 msk) strösocker
- 15 g (ca 2,5 tsk) salt
- 50 g maltextrakt
- 50 g smör, rumstempererat
- 675 g (ca 6,75 dl) vatten, kallt
Topping
- sesamfrön
Pensling
- vatten