Halloweenbullar med gömma
- ca 40 st
- 1 tim
- 3 tim 15 min
Överraska på Halloween med dessa mumsiga gömmor! Välj din favoritfyllning, vi har valt en vaniljkräm men du kan lika väl välja en god sylt eller mandelfyllning.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i mjölken och vattnet.
-
2
Blanda alla ingredienser i en degberedare. Arbeta degen 2 minuter långsamt och 8 minuter snabbt. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
3
Låt degen vila 30 minuter under bakduk eller plast i rumstemperatur.
-
4
Dela degen i små bitar, ca 50 g, och forma dem runda.
-
5
Sätt bullarna i formar på ugnsplåt.
-
6
Låt jäsa under bakduk eller plast i rumstemperatur i ca 90-120 minuter.
-
7
Sätt ugnen på 225 °C.
-
8
Spritsa ned din fyllning, ovanifrån med hjälp av en spritspåse i den färdigjästa bullen.
-
9
Sätt in bullarna i ugnen och grädda i ca 8-10 minuter. (Du behöver inte pensla bullarna innan du gräddar dem.)
-
10
Gör toppingen och förbered dekorationerna under tiden bullarna svalnar på galler. Bland samtliga ingredienser till toppningen och vispa den slät och luftig. Häll kokosen i en plastpåse och tillsätt hushållsfärg och blanda runt. Forma figurer efter tycke och smak med marsipan eller sugarpaste.
-
11
Bred toppingen över den svala bullen och doppa sedan bullen i den färgade kokosen. Dekorera med figurer.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 200 g (ca 2 dl) vatten, ca 25°C
- 300 g (ca 3 dl) mjölk, ca 25°C
- 1150 g (ca 19 dl) vetemjöl
- 200 g (ca 2 dl) strösocker
- 200 g smör
- 10 g (ca 1,5 tsk) salt
- 10 g (ca 10 g) kardemumma, mald
Fyllning
vaniljkräm eller sylt, efter tycke och smak
Topping
- 150 g (ca 2 dl) smör, smält
- 150 g (ca 2,5 dl) florsocker
- 150 g Philadelphiaost
- ½ msk citronsaft
Garnering
- 400 g (2 påsar) riven kokos färgad med svart hushållsfärg
- marsipan eller sugarpastefigurer från Odense