Halloweenbröd
- 1 st
- 40 min
- 2 tim 20 min
Ett roligt bröd till halloween som blir barnens favorit! Använd gärna KronJäst Surdeg Fullkornsvete i brödet så blir det inte bara gott utan också nyttigare.
Gör så här:
-
1
Värm mjölken till ca 25 °C. Blanda i jästen och lös den.
-
2
Tillsätt övriga ingredienser utom pumpafröna och hushållsfärgen och rör ihop till en deg, blanda ordentligt.
-
3
Ta bort en degbit, stor som en pingisboll och färga den grön. Låt den vila under plast. Färga resterande deg med röd och gul hushållsfärg tills du får en fin orange ton. Tillsätt sedan pumpafrön. Knåda ihop degen på mjölat bakbord och låt degen vila under plast i ca 20 minuter.
-
4
Börja med att forma den orange degen till en rund limpa. Tryck ett hål i på ovansidan och placera den gröna ”knoppen” där och forma som en kvist.
-
5
Låt jäsa i ca 60-90 minuter.
Sätt ugnen på 270 °C och ställ in en ren långpanna längst ner i ugnen.
-
6
Snitta brödet med streck som en pumpa, sikta lite mjöl över brödet.
-
7
Sätt in brödet i ugnen på 270 °C, sänk temperaturen till 220 °C och släng in ½ dl vatten på den varma långpannan. Grädda i ca 25 minuter eller till brödets innertemperatur nått 96 °C.
-
8
Låt brödet svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 250 g (ca 2,5 dl) mjölk, ca 25 °C
- 25 g (ca 1 msk) smör
- 400 g (ca 6,5 dl) vetemjöl special
- 25 g (ca 2 msk) strösocker
- 6 g (ca 1 tsk) salt
- 1 st äggula
- 30 g (ca 1/2 dl) pumpafrön
- karamellfärg, gul, röd och grön